Jelenlegi hely

Hogyan mondjam meg, hogy már nem szeretem?

Nem is tudom, honnan is kezdjem? Házasságban élek 15 éve, van egy kislányom, 7 éves. Lassan négy éve kapcsolatom van egy férfivel,aki régóta elvált, nagyon megszerettem őt. Tudom, hogy nagyon aljas dolog csalni valakit, nagyon nem szeretek megbántani senkit, de igy se tudok tovább élni. Hogyan mondjam meg a férjemnek, hogy már nem szeretem és nem akarok vele élni tovább? Hogyan lehet ezt megmondani úgy, hogy könnyebben elfogadja valaki? Sokszor kivánom, hogy bárcsak rossz lenne hozzám, hogy megharagudjak rá és elmondjak neki mindent, de ő nagyon jó ember, nem tudom miért, nem tudom szeretni őt úgy, mint régen. Ugy érzem, beleőrülök ebbe az egészbe.

Tud valaki segiteni?

Karolina

Kedves Karolina!

Még mielőtt mindezt a férje elé tárná, először önmagában kell letisztáznia a gondolatait, érzéseit! Meg kell keresnie a jelenlegi helyzet mögött azt a folyamatot, ami ide vezetett.
Véleményem szerint senkit sem lehet ugyanúgy szeretni, mint 15 évvel ezelőtt. Ennyi idő alatt nem csak mi magunk változunk, de egy házasságon belül számos szerep is ki-, illetve átalakul. Egy gyermek születésével anya és apa szerepbe lép a korábban kvázi gondtalan, fiatal pár. Átalakulnak a közös és az egyéni szokások, továbbá megváltoznak a prioritások.
Gyakran előfordul, hogy a szerepváltásokat nem sikerül követni. Ebből következhet az, hogy az addig kiváló férj/feleség apaként/anyaként már egészen máshogy "alakít".

Még ha a megcsalást ténylegesen csak az egyik fél követi el, a másik akkor is cinkos benne, ha az okok nem kerülnek tudatosításra. Párkapcsolatról van szó, egy rendkívül bonyolult társasjátékról. Közös regényről, amelyben a történetet mindkét fél egyaránt formálja. Megcsaltnak lenni nem passzív dolgot jelent.

Azt tanácsolom, pörgesse végig maga előtt az elmúlt 15 év filmjét, és keresse meg azokat a képkockákat, amelyeken megtalálja azokat a jeleneteket, amik a kialakult helyzethez vezettek. Figyelje meg, milyen érzéseket keltenek Önben ezek a jelenetek, s próbálja meg az érzéseit minél pontosabban megfogalmazni.

Ha mindezt sikerült tisztáznia, megteheti, hogy leül megbeszélni a férjével - de a lehető legnagyobb tisztelettel, a vádaskodást messzire elkerülve. Legyen tárgyszerű, törekedjen a lényegre. Ha érzelmekről beszél, ne vonódjon bele azokba, próbáljon kívül maradni.

Üdvözlettel:
Herceg Attila drs.

Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.