Jelenlegi hely

Hogyan érhetném el, hogy ne szakítsák el tőlem a kisfiamat?

Válás előtt állunk, 16 hónapos kisfiammal gyeden vagyok otthon. Milyen esélyekkel indulhatok én, a gyeden lévő anyuka, hogy ha bíróságra kerül a dolog, ne vegyék el tőlem a gyermekemet? Van egy 87 nm-es családi házunk. Közösen építkeztünk 2017-ben, a
férjemé a telek, amire építkeztünk, anyai ágról kapta ajándekba a telket. Viszont az én részemről is van saját x összegű pénz a házba belefektetve. Valamint közösen fizetünk a férjem szüleinek 10 millió Ft-os törlesztőt, mivel ők adtak "kölcsön" az építkezés során, így
nem kellett banki hitelhez fordulnunk. Sajnos papírom nincs róla, hogy én személy szerint mennyi pénzt fektettem bele a házba. Tehát a vagyoni elosztás is már probléma nálunk. De leginkább a kisfiamért aggódom, hogyan is érhetném el azt, hogy ne szakítsák el tőlem.

Kedves Kérdező!

A vagyonmegosztás kérdésében bármi, amit írnék, nem szakmai, mivel nem vagyok jogász, nem ismerem, hogy pontosan hogyan mérik fel az anyagi helyzetét, hogy le nem papírozott kölcsönöknél mi alapján lehet hitelesen dönteni. Az biztos, hogy minél több részlet le van írva, és mindkettőjük által elfogadva, annál gyorsabb és egyszerűbb egyezségre jutni. Ehhez mindenféleképpen érdemes Önnek ügyvéddel tárgyalni, tőle szakmai segítséget kérni. Továbbá - amennyiben férje nyitott rá - mediátort bevonni az ügybe, ahol még a bírósági per előtt egyezségre lehet jutni. Ehhez persze a kompromisszumra törekvés szükséges, hogy így közösen állapodjanak meg.

Gyermeke elhelyezése kapcsán én nem aggódnék olyan szempontból, hogy bármit bizonygatnia kellene, hogy anyagilag alkalmas-e rá. A gyerekeket, főleg ilyen kicsi életkorban a bíróság sem akarja alapvetően elválasztani az édesanyjától. Az anyagi háttérhez inkább azt kell jól kijárni, hogy hogyan tud az apuka ebben gyermektartással anyagi támogatást adni a gyermekneveléshez. De az ügyvéd ebben is biztosan konkrétabb jogi hivatkozásokra tud utalni.

Ha felmerülnek olyan kérdések, amik a pszichés, lelki részéről szólnak: hogyan lehet ezt egy ilyen pici gyerekkel megbeszélni, hogyan tud jelen lenni az apa is a gyermek életében, láthatás kérdése, stb. azokban kompetensebb személyként tudok reagálni.

Üdvözlettel

Standovár Sára

Share