Jelenlegi hely

Hogy segítsek a férjemnek?

A férjem több mint egy éve veszítette el a munkáját. Ez után megindult a lejtőn, bezárkózott, semmi nem érdekli. Se én, se a gyerekek. Nem keres munkát, már nem is beszél velem, a házaséletünk nulla. Nem tudom, mit csináljak, hogy segítsek neki?

Kedves Hölgyem!

Legtöbbet azzal segíthet, ha megpróbálja megérteni, mi történik a férjével. A munkáját a lehető legrosszabbkor veszítette el, a járvány miatt nagyon nehéz ismét elhelyezkedni. Nemcsak a munkáját veszítette el, hanem a hagyományos családi szerepekben is kudarcot vallott. Nem lehet családfenntartó, nem tud gondoskodni a gyerekeiről. Saját magáról alkotott képe súlyosan sérülhetett, nem lát kiutat. Az otthoni munka és tanulás összeszorítja a családot, ahol férjének semmi feladata nincs, tehetetlensége, passzivitása, saját magával való elégedetlensége egyre jobban eltávolítja a családtól, a külvilágtól. Rosszul érintheti az is, hogy Ön aktívabb lépéseket vár tőle: keressen munkát, foglalkozzon a gyerekekkel, segítsen a háztartásban. Éppen ez az, amire képtelen. Talán az is ronthatja a helyzetet, ha nagy különbség van a kettőjük aktivitásában, ha már korábban is jóval passzívabb volt a férje, mint Ön. Ebben az esetben a visszahúzódás már korábban elkezdődött, talán csak nem volt ennyire feltűnő.

Esetleg segíthet a kimozdulásban, ha férje úgy érzi, hogy a családnak szüksége van rá (nemcsak a keresetére). Ha a gyerekek segítséget kérnek a tanulásban, ha Ön pl. tanácsot kér tőle valamilyen ügyben, ha megpróbál megbeszélni vele valami olyan ügyet, amit régebben együtt kezeltek, de most valamiért Önre maradt – lehet ez bármi apróság.  Mik férje erősségei, miben jó, miért szerette meg? Ezek a dolgok most is megvannak, csak valamiért nem tudnak megjelenni. Esetenként az is előfordulhat, hogy nincs elég fizikai vagy pszichés tér a kibontakozáshoz. Ha Ön valamiben picit hátrébb lép, akkor férje nagyobb helyhez jut. Ha hibásnak, bűnösnek tekinti férjét, akkor nem lesz más lehetősége, mint teljesen magába húzódni, esetleg hirtelen lelépni. Megpróbálkozhatnak esetleg (online) párterápiával, amiben nem a férjében keresik a hibát, hanem közösen keresnek kiutat.

üdvözlettel

bárdos kata

Gyermek klinikai szakpszichológus
Share