Jelenlegi hely

Hamar felcsattanok, hirtelen és indulatosan reagálok

Alapvetően egy barátságos felnőtt nő vagyok. Azonban nagyon hirtelen és indulatos is bizonyos helyzetekben. Napjaimban egy jónak mondható állásom van, és egyedül élek. Vannak barátaim, velük közös program jellemző, és rendszeresen sportolok is. Sajnos munkában és magánéletben is (korábbi kapcsolatomban) hamar felcsattanok, hirtelen és indulatosan reagálok le helyzeteket. A munka kapcsán ezzel saját magamat hozom kellemetlen helyzetekbe, sokszor jó szándékkal ugyan, de teljesen rosszul közelítek meg helyzeteket. Úgy érzem, inkább a ne szólj szám, nem fáj fejem mondásra kellene hallgatnom. Sajnos ezt mindig utólag állapítom meg. Ha lehet rosszul időzíteni valamit, pl a főnöknek rossz napja van és egy kellemetlen témával én is betalálok, na akkor sikerül a legalkalmatlanabb időpontot kiválasztanom. Nem az első eset és bosszant, hogy lehetek ilyen buta, hogy nem veszem észre, hogy nem alkalmas. Alapvetően egyébként szeretem a munkámat, több éve dolgozom ott és a kollégák is szuperek. Mi lehet az indulatosságom oka? Hogyan tudnék hosszabb távon ezen javítani? Sajnos a korábbi kapcsolatomban is okozott ez problémát, sajnos túl sokat is, nagyot nyomott a latban, hogy vége szakadt, ami mai napig megvisel.

Kedves Kérdező!

Nagyon tisztelem azért, hogy beismeri, Ön a hibás. Ez a legfontosabb lépés. A hirtelen felcsattanásnak, beszólásnak van értéke is, azt jelzi, hogy gyorsan gondolkozik, hirtelen jönnek az ötletek is. Ez fontos, ha ötletbörzéről van szó, vagy egy jó poént kell beszúrni a megfelelő helyre. Hátránya, hogy mivel gyorsan fellobban, nehezen lehet irányítani. Talán fontos lenne gondolatban kicsit hátra lépni, kicsit távolabbról nézni a helyzeteket. Érdemes gyakorolni, hogy milyen lenne ez az indulatot keltő helyzet, ha pl. felülről nézném (pl. egy padon állva, mint a Holt költők társasága c. filmben). Mivel az indulat hirtelen jön, nehéz lenne ezt valóban megtenni, de a fantázia sokat segít. Gondolatban foghat egy jó kis nagyítót, és megnézheti alaposabban a helyzetet. Egy képzeletbeli szerepcsere sem árthat. Egy pillanat alatt képzeljük el, hogy testet cseréltünk, mi vagyunk az ő helyzetében ő a mienkben. Talán sikerül szempontot váltanunk. Nem mondom, hogy könnyű dolog, de egy pici lassítás sokat segíthet. Szokták javasolni, hogy számoljunk 10-ig, mielőtt kimondunk valami indulatos megjegyzést. Ha 3-ig számol, már akkor is más indulati helyzetben van, elmúlik addigra a jelenet forrpontja, és a megjegyzése idejétmúlttá válik. Gyakoroljon jó sokat! Ha ezzel sem jut előre, akkor léteznek indulatkezelő csoportok, ahol olyanokkal dolgoznak együtt, akiknek hasonló nehézségeik vannak. Csoportokat, segítőket a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.