Jelenlegi hely

Féltékenység-spirál

22 éves lány vagyok és 7 hónapja van párkapcsolatom egy velem egyidős fiúval. Nagyon szeretjük egymást, kevés közöttünk a konfliktus, néhány kivétellel. Sajnos én elég féltékeny típus vagyok, amit meg szeretnék tanulni kezelni. Nem bizalmatlanságot érzek, hanem  ez egyfajta "sértődékenység". A barátom elég exhibicionista alkat és szeret más lányokat megdicsérni, megnézni, s ha ezt teszi, elég hangosan teszi. Sokat vagyunk az ő baráti társaságával, akik legfőképp fiúk, így a csajos-csajozós téma rendszerint napirendre kerül egy-egy beszélgetés során. Az a problémám ezzel, hogy egy-egy ilyen elszólás, dicséret után belekerülök egy spirálba, amiből elég nehezen jövök ki. A gondolataim elég mélye le tudnak vinni, ami általában azzal kezdődik,
hogy nem tetszem a barátomnak, ha más lányokat megnéz... és a végkifejlet meg lehet akár az is, hogy lejutok oda, hogy szex közben is másra gondol. Persze ez kívülről látszik, és akkor kapom meg azt, hogy mindenen megsértődöm. Tudom, hogy kicsinyes és banális ilyen dolgokon fennakadnom, és hogy valójában a hiba belülről jön, mert a saját önbizalomhiányomat vetítem ki a kapcsolatra, esetleg rá... De nagyon rosszul érint, hogy ezt nem tudom irányítani. Nekem sem jó, neki sem.
Megtisztelő válaszát előre is köszönettel fogadom!

Kedves Georgina!

Az önértékelési problémával érdemes terápiában dolgozni. Ha elkezd letisztulni, mi áll pontosan az önbizalomhiány hátterében, milyen szülői mintákat érdemes átdolgozni és miben érdemes fejlődni, hogy az énkép megerősödjön, a féltékeny fantáziák is kezelhetőbbé válnak.

Tapasztalataim szerint a negatív gondolatok hatékony átalakítása különböző meditációs, illetve relaxációs technikákkal is lehetséges, ami szintén része az egyéni terápiának, illetve egyéb meditációs csoportokban is elsajátítható.

Csatoltan küldök egy gyakorlatot, amit érdemes kipróbálni: http://konfliktusklinika.blogspot.hu/2015/02/szabaduljon-meg-feltekeny-fantaziaktol.html

A féltékenység lelki okairól itt olvashat bővebben:

http://konfliktusklinika.blogspot.hu/2013/02/a-zold-szemu-szorny-titkai-feltekenyseg.html

 

Üdvözlettel:

E. Tóbiás Sára

 

pszichológus
Share