Jelenlegi hely

Fél minden szerepléstől

6 és fél éves fiam most kezdi az iskolát. Kiegyensúlyozott, boldog gyerek szerető családban, két testvérrel (ő a középső). Gondja van a színpaddal (vagy szerepléssel), vagyis az óvodai ballagón sem mondta el egyedül a verset, csak a többiekkel. Hiába próbált mindent az óvónő, szép szó, jutalom ígérete, stb., nem mert egyedül szerepelni. Általánosságban fél az új dolgoktól. Sok szeretetet, ölelést kap, amit nagyon igényel. Legutóbb egy kerékpárversenyen indult, ahol érmet kapott, de nem mert felmenni a színpadra átvenni még velem sem. Hiába kérlelte a leendő tanára is. Aztán én vettem át helyette és azt mondta, hogy ő nem akart nyerni és kissé dühös lett magára. Elég ritkán, ha nem akar valamit, akkor megmakacsolja magát és nem teszi meg, amit kérünk (pl.fényképezzünk le téged), és van, hogy dühöng. Mindig próbáltam dicsérni, hogy legyen önbizalma. Van, hogy direkt nem akar nyerni a társasban. Attól félek, nem fog jól szerepelni a suliban, pedig jó esze van. A nővére is kitűnő tanuló. Azt hiszem, ő a versenyeken nem vesz majd részt a díjazás miatt. Forduljak szakemberhez, vagy várjam meg, mit hoz az új
szituáció (a suli)?
Köszönöm válaszát: Edina

 

Kedves Edina!

Valóban úgy tűnik, hogy a fia szorongása szociális helyzetekben erőteljesebb, nem annyira a teljesítménnyel van baj, hanem a nyilvános szerepléssel. Mivel az iskola lassan elkezdődik, egy-két hónapon belül látszódni fog, hogyan éli meg az új helyzetet a fia. Nem tartom valószínűnek, hogy önmagában az új közeg a szorongást megszüntetné, szerencsés esetben oldódik kicsit. Javasolnám szakember megkeresését, hiszen egyre több olyan helyzet adódik, ahol a fia szorongása akadályozhatja őt. Nem érdemes sokáig várni, mert az új közeg egyben lehetőség is a változásra, ha kellő segítség áll a fia mögött. 

Mind az iskola, mind a lakóhely kerületéhez tartozó nevelési tanácsadóban dolgoznak klinikus szakemberek, akik a szülővel való beszélgetés után személyre szabott tesztekkel járják körbe a tünet okait, így segítik a félelmek oldásában.

Sok sikert kívánok!

Kovács Réka

pszichológus
Share