Jelenlegi hely

Elvigyem a temetésre?

Gyermekem 3 éves.  Most kezdte az óvodát augusztus 30-án, előtte 1 évig bölcsődébe járt. Sajnos a nagypapája (az apukám) augusztus 27-én a kórházban meghalt. Szeptember 30-án lesz a temetése.  Szeretném megkérdezni, hogy mit javasol Ön, elvigyem-e a gyermekemet a nagypapája temetésére? Köszönettel: Egy aggódó anyuka

 

Kedves Aggódó Anyuka!

A válasz lehet igen és nem is. A kisgyermekek még nem tudják a halál fogalmát úgy megérteni, ahogy mi, felnőttek. Ettől függetlenül fontosnak tartom, hogy beszéljen gyermekének arról, hogy a nagypapa meghalt, nem fognak vele többet találkozni, és hite szerint mesélhet neki az életről, a halálról. Ne legyen tabu a haláleset. Fontos nyílttá tenni a történteket, hiszen a gyermek érzi, hogy valami változott, és azt is, hogy Ön szomorú. A szertartás a gyászfolyamat része, segít a történtek feldolgozásában. Ezt persze csak később érti meg a gyermek. Valószínűbb, hogy most még majd sétálgatni, játszani akar, vagy beszélgetni a szertartás alatt. Amennyiben ez zavaró (hiszen édesapja temetésén valószínűleg szeretne valóban jelen lenni), akkor nyugodtan rá lehet bízni valakire a csemetét. Előtte pedig mesélni arról, hogy hova fog menni. Ha úgy dönt, hogy elviszi, érdemes előre felkészíteni, elmondani neki, hogy mi fog történni. A döntés az Öné, egyik megoldás sem jobb, vagy rosszabb. A lényeg, hogy meséljen neki arról, mi történt.

Sok erőt kívánok Önnek,

Kovács Réka

Problémakör: 
pszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.