Jelenlegi hely

Diagnózis - interneten?

Hogyan tudnék diagnózist kapni antiszociális személyiségzavarra interneten? Személyesen nem tudok semmiféleképpen pszichológussal kapcsolatba lépni - sem a pénztárcám nem engedi. Nem lehet online beszélgetni pszichológussal? Tesztekkel kideríteni, hogy van-e közöm valamiféle személyiségzavarhoz?

Kedves Ismeretlen!

Először csak későbbi, "lényegretörőbb" üzenetét olvastam, arra reagáltam az alábbi sorokkal (elküldöm eredeti formájában, végül is Ön is két külön levelet írt...): Rendkívül izgalmas kérdést tett fel, aminek nyomán rengeteg saját kérdésem, gondolatom támadt - hadd osszak meg ezek közül egy párat Önnel.

Eszembe ötlött először is, vajon miért vágyhat Ön ilyen diagnózisra?! Mi célból lehet erre igénye, szüksége?

A cinikus válasz a kérdés felszíni tartalmára valami olyasmi lehetne, hogy: Interneten?! Bármire bármit bármikor... de ennek a pszichológia tudományához, illetve a lélek működéséről összegyűjtött tudáshoz vajmi kevés köze lesz várhatóan. A diagnózis eredeti, vagy ha úgy tetszik, valódi célját illetően nem egy címke, amit le lehet választani egy ívről, és rá lehet valakire kívülről ragasztani. Hanem: jól pedzegeti... egy szakemberrel való kapcsolatban születő megegyezés szakszerű megfogalmazása arról, hogy Önnek mi a (legfőbb) problémája. SZAKemberrel, aki értőn fordul Ön felé, és aki ezt a "szaknyelvre fordítást" megfelelő eszközökkel a gyógyulás, változás érdekében képes és hajlandó elvégezni, mert rengeteg időt és energiát fektetett abba, hogy erre képes és hajlandó legyen. SzakEMBERREL, mert a manapság legelterjedtebb pszichoterápiás szemlélet szerint a legtöbb lelki probléma (jelenség) - kapcsolati probléma. Emberekkel való viszonyban gyökerezik, azokban jelenik meg, és azok segítségével remélhetjük "megmagyarázni", és feloldani is. Már ha változtatni akar, persze, de ez visszavezet az első kérdésemhez.

Természetesen a modern kor követelményeihez és lehetőségeihez igazodva on-line is lehet pszichológusokkal beszélgetni. De gondolja, hogy ezért Önnek semmit sem kell tennie cserébe? Például fizetni... Ugyanakkor az emberség sokkal ősibb jellegéhez, és a korábban leírtakhoz igazodva: személyesen is lehet "térítésmentesen" szakemberekkel kapcsolatba lépni - ezeket a szakembereket valaki más finanszírozza azért, hogy segíthessenek olyanokon, akiknek pillanatnyilag nem áll módjukban anyagilag megtéríteni. Kórházakban, alapítványoknál találhat erre szakembert - biztatom, hogy nézzen körül pl. az interneten.

Nem bocsátkoznék további találgatásokba az Ön motivációját, szándékait illetően - remélem, megtalálja majd, amit, akit keres, és ezzel a kérdéseire is válaszokat kap, ami tovább segíti az útján.

Eddig tartott az első válaszom. Sokkal többel nem is egészíteném ki, mert hosszabb levele tulajdonképpen csak bővebb kifejtése az antiszocialitással kapcsolatos kérdéskörnek. Ha Ön tényleg jobbára úgy működik, ahogy leírta, valójában úgysem kíváncsi a véleményemre. De ha a nyitó sorokra figyelek: lenne itt sok minden helyrerakni-, megértenivaló. Ebben pszichoterápiás közösség lehet a legnagyobb segítségére (pl. Thalassa Ház).  

Üdvözlettel

Simon Sarolta

Problémakör: 
Gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus
Share