Jelenlegi hely

Csak a gondjai miatt iszik?

A párom korábbi elhatározásából már négy éve nem ivott alkoholt. Majd mostanában elég sok problémája akadt - elcsúszott  fél évet a diplomamunkájával, vettünk egy lakást, amit teljes szívéből utál, mert kiderült,  lehet, hogy airbnb lesz mellettünk, illetve a munkahelyén is problémák merültek fel. Egyik napról a másikra kitalálta, hogy ő elkezd inni, mert ennek semmi értelme, hogy nem iszik. Miután elkezdte, a héten minden este elment valahová iszogatni, illetve hétvégén is csak arról beszélt, hogy melyik nap mit akar inni. A problémáiról nem hajlandó velem normálisan beszélni - soha nem volt az a fajta, de biztos vagyok benne, hogy csak a gondjai miatt iszik. Próbálom tiltani és hatni rá, de csak veszekedés lesz a vége. Ezenkívül folyamatosan engem kritizál (milyen rossz munkahelyem van, hogy nézek ki) -  mintha azt szeretné elérni , hogy nekem is rossz legyen. Leginkább az ivás zavar, hogyan lehetne ezt a folyamatot megállítani?

Kedves Hölgyem!

Tényleg az ivás az, ami leginkább zavarja?! "A problémáiról nem hajlandó velem normálisan beszélni, soha nem volt az a fajta. (...) folyamatosan engem kritizál ( milyen rossz munkahelyem van, hogy nézek ki), mintha azt szeretné elérni, hogy nekem is rossz legyen".

Olyan párkapcsolatban kíván élni, amelyben az őszinteség, egymás kölcsönös tisztelete, megbecsülése a leírt módokon sérül, amelyben egymás megértése és bátorítása helyett a korlátozásé, az érzések nyílt kifejezése helyett a játszmáké a főszerep? Amelyben nem ismerik el egymást egyenrangú, felnőtt félként? ("Próbálom tiltani, és hatni rá, de csak veszekedés lesz vége.") Ha a válasza nem, akkor érdemes párterapeuta szakemberhez fordulniuk, hogy közös tanulással, erőfeszítéssel mindkettejük számára elégedettséget hozó, produktív működésmódokat alakíthassanak ki.

Az alkoholprobléma valószínűleg külön kezelést is igényel, amihez első lépésként arra van szükség, hogy ezt a párja maga is problémaként ismerje el, amiben képes és hajlandó segítséget kérni. Jöttek a gondok, jött az alkohol. Gondok mindig jöhetnek - érdemes lehet másik, hosszú távon is működőképes megoldási módot keresni... a legnagyobb érték, ha Ön ebben a párja mellett áll, és ezt ő is felismeri. Kívánom Önöknek, hogy így legyen!

Üdvözlettel

Simon Sarolta

Gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.