Jelenlegi hely

Bénító vizsgadrukk

23 éves egyetemista vagyok. Amióta felvettek az egyetemre, számtalanszor szembesültem a vizsgadrukkal, ami nálam szinte pánikként jelentkezik. A nagy vizsgák előtt mindig azt éreztem, hogy én erre nem vagyok képes, nem tudok ennyi anyagot megtanulni, kevés vagyok ehhez, de aztán az esetek többségében jól végződtek a vizsgák. Most azonban itt állok az államvizsga előtt, a COVID-19 és a karantén pedig csak megnehezítette ezt a helyzetet. A szakmai gyakorlat teljesítése nem volt lehetséges, a pótlás pedig finoman szólva sem zajlott zökkenőmentesen. Folyamatosan problémák adódtak, kérdéses volt, hogy egyáltalán részt vehetek-e a záróvizsgán, hetekbe telt, mire engedélyezték a vizsgán való részvételemet a nyelvvizsga hiányában. Akkora nyomás nehezedett, és nehezedik rám jelenleg is, hogy szinte képtelen vagyok tanulni. Azt érzem, hogy ha megbukok, "véget ér a világ". Ezen az érzésen a családom hozzáállása sem segít. Ők is nagy nyomást gyakorolnak rám. Nem tudom, mihez kezdjek, hogyan álljak fel innen. Mit javasol, hogyan merítsek erőt a folytatáshoz? Hogyan győzzem le a pánikot?

Kedves Kérdező!

Nem a cinizmus mondatja velem, hogy szerencse, hogy a vizsgadrukk csak az államvizsga előtt vált ilyen súlyossá, hiszen már elvégezte az egyetemet, megvan az abszolutóriuma, és a jelenlegi jogszabályok szerint nyelvvizsga hiányában is államvizsgázhat. Ez az utolsó, jelentősebb vizsga az életében, ha nem akar többet iskolarendszerű képzésben tanulni, akkor nem lesz több ilyen, sorsdöntő vizsgája. Tehát ezt kell megugrani, és vége. Ha több ideje lenne, azt javasolnám, hogy járjon terápiába, keressen egy pszichológust, aki segít megérteni a vizsgadrukk okát, és enyhíthet a félelmein.

Az államvizsga általában két részből áll. Vannak komplex, elméleti kérdések, és meg kell védeni a szakdolgozatot. Az utóbbira könnyebb a felkészülés, hiszen előre megkapja az opponensi véleményeket és kérdéseket. Ezek mentén kell újra végiggondolni a munkáját, érveket, magyarázatokat, esetleg újabb adatokat találni. A komplex vizsga legnagyobb titka a felkészülés. Nem az a fontos, hogy mindent megtanuljon, ez úgysem lehetséges. Fontos viszont összeszedni, mi mindent tartalmaz egy kérdés. Kell hozzá egy jó, bő vázlat, mely lehetőleg minél több tantárgy oldaláról világítja meg a kérdést. Ha valamit, akkor ezt a vázlatot érdemes megtanulni. Amikor kihúzza a tételt, lesz ideje jegyzeteket készíteni. Írja le ezt a vázlatot. Feleletét indítsa a vázlat részletes felolvasásával. Jó esetben egy-két apró kérdés, és túl is léptek ezen a vizsgarészen. Az Ön esetében arra is számítani kell, hogy szó esik a gyakorlattal kapcsolatos nehézségekről. Erre a kérdésre külön is készüljön.

Nem tudom, hogy személyesen, vagy online vizsgázik-e. Az online államvizsgákról - eddig - azt hallottam, hogy komolyak, de nem rosszindulatúak a vizsgáztatók, a fiktív tér, a személyes kapcsolat hiánya miatt eltűnnek az esetleges negatív érzések, és a vizsga könnyebb, mint ha a valóságban kellene megjelennie a bizottság előtt. Valós vizsgahelyzet esetén pedig egy megszokott környezetben lesz, gondoljon arra, hogy hány vizsgát tett már le az elmúlt évek során.

Ha mégsem sikerül a vizsgája, akkor a következő vizsgaidőszakban is megpróbálhatja, addigra lecseng az oktatás minden furcsasága. Az államvizsga egy kicsit a felnőttség kapuja is, ha leteszi, a családja már nem nyomaszthatja tovább az iskolai teljesítmények miatt, akkor és azt tanulhat, amihez kedve van.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.