Jelenlegi hely

Belelovalja magát a rossz kislány szerepébe

Ma jött a Mikulás, a középső gyermekem kijelentette hogy nem kér semmit, csak virgácsot. Egész nap játszotta a rossz gyermeket. Eljött az este és jött a Mikulás, két gyermekem örült az ajándéknak, ő durcáskodott, meg sem nézte, és csalódott volt, amiért nem virgácsot kapott. Szabályosan hisztizett és nagyon negatív dolgokat mondott és művelt.
Egyre jobban aggaszt, mert minden ünnepen ez van. Van olyan, hogy még a hasa is fáj, belelovalja magát a rossz kislány szerepébe, és nem tud örülni a kapott dolgoknak. Aztán később, órák múlva végül elfogadja, de mégis elrontja az ünnep hangulatát. Ez most már pár éve így megy. Normális ez?

Kedves Anyuka!

Sajnos elég kevés az információm a válaszhoz, így inkább kérdéseket tennék fel, ötleteket adnék, hogy merre lehet tovább gondolkodni. Vajon lehet annak valami oka, hogy virgácsot szeretett volna a lánya? Van olyan gyerek, akinek az tetszik, viszont tudja, hogy azt akkor kap, ha rossz volt.

Leveléből aztán kiderül, hogy nem csupán ez a konkrét eset zavarta a családi békét. Vajon hogyan lesz fontos, hogy ő legyen a rossz kislány? Mi a szerepe a lányának egyébként a családban? Mindenkinek a családban van egy szerepe. Ezek gyakran leegyszerűsítve jelennek meg, de mégis azonosítunk mindenkit valahogy: az okos, a szorgalmas, a szép, az ügyes, stb. Néha azonban negatív szerepekkel is tudnak a gyerekek azonosulni. Vajon lehet ilyenről szó? Ha jó úton járunk, segítség lehet, ha más, pozitív szereppel kínáljuk meg a gyermeket. Hangsúlyozzuk számára, hogy miben jó, miben ügyes. Így talán a rossz kislány szerepből ki fog tudni lépni.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

pszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.