Jelenlegi hely

Bántalmaz!!

A párommal 3 éve vagyunk együtt. Nagyon jó kapcsolatnak indult, de másfél éve valami megváltozott nála! Ha iszik, egy darabig minden jó. jól érezzük magunkat együtt. A nemi életünk is jó. Csak miután elmegyünk aludni, ő elalszik és az éjszaka kellős közepén bekattan!! Elkezd ütni, rúgni, fojtogatni. Olyan megjegyzéseket tesz rólam, amit józan pillanatában soha nem mondana! Nem tudom, hogy ezt a kapcsolatot meddig lehet így folytatni? Nagyon sokszor adtam már neki esélyt, mert józanul nem ilyen és nem is így ismertem meg! Nem tudom, mi váltja ki nála. Ezért kérem a segítségét. Vajon mi hozza ki belőle? Nem is emlékszik rá, hogy mit csinált! Köszönöm!!

Kedves Hajnalka!

Az alkoholizmust a pszichológia már önmagában betegségként kezeli, azonban számos mentális rendellenességhez társulhat okként és következményként egyaránt. A párja esetében a szélsőséges magatartás nagyon fontos figyelmeztető tünet. Fontos kérdés, hogy a viselkedésváltozás az alkoholfogyasztást követően kezdődött, vagy még azt megelőzően voltak-e megfigyelhető változások?

A viselkedésváltozások, főként a szélsőséges magatartási formák valamilyen személyiségzavarra utalhatnak, melyek - mint korábban említettem - gyakran járnak együtt más betegségekkel, például alkoholfüggőséggel. A radikális viselkedés az ún. borderline szindróma egyik jellegzetes tünete. A mentális betegségek diagnosztikai kézikönyve (DSM) szerint ezen személyiségzavar tünetei között szerepelhet a helyzetnek nem megfelelő heves düh, vagy a düh felett gyakorolt kontroll hiánya, valamint az alkoholfogyasztás.

Persze ez csupán néhány jellemző tünet, a diagnózis felállításához ezek önmagukban nem elegendőek.

Javaslom, forduljanak szakemberhez, aki pontos képet ad párja személyiségéről és szükség esetén megfelelő terápiában tudja részesíteni!

Üdvözlettel:
Herceg Attila drs.

 

Share