Jelenlegi hely

Alpári megnyilvánulások

Több mint 1,5 éve vagyok a párommal, már bőven elmúltunk 30 évesek, együtt is lakunk szinte a kapcsolatunk elejétől kezdve, azonban sajnos egyre inkább úgy érzem, hogy nem illünk össze. Én eléggé liberális és elfogadó szemléletű vagyok (pl. más rasszok tekintetében), ő viszont nem. Ő a hagyományos értékrendet képviseli a női és férfi szerepek tekintetében, én viszont ebben is nyitottabb vagyok. Mindketten diplomás, jó munkahellyel rendelkező, alapvetően értelmes emberek vagyunk, viszont neki a személyiségében elég sok a - számomra - alpári megnyilvánulás/humor (akár ilyen primitív szexes, akár rasszista), és ezek a megnyilvánulások társaságban is előjönnek, ezért nem viszem a családomhoz sem vidékre vagy a barátaimhoz sem. Minden más viszont működik köztünk... ezzel mi a teendő?

Kedves Hölgyem!

Nehéz elhinni, hogy hibátlanul működhet egy párkapcsolat, ahol alapvető különbségek vannak a családi (női/férfi) szerepek megítélésében. Az elfogadó, nyitott hogyan működhet együtt a megítélő, előítéletekkel élő emberrel? Ennek valahogy a hétköznapokban is meg kell jelennie. Hogy oszlik meg Önök között a házimunka, ki hozza meg a döntéseket, ki osztja be a pénzt stb.? Lehet, hogy mindez rendben van, és a párja hangoskodása csak egy póz, amit a külvilág felé mutat. Ha mindez valódi előítélet, akkor jobb az óvatosság, mert az előítélet eszkalálódhat (egyre több dologra terjedhet ki), addig, amíg teljesen el nem vakítja az embert.

Ez a különbség Önök között az egész életüket meghatározhatja. Javasom, hogy keressenek párterápiás segítséget, ahol tiszta képet kaphatnak arról, mennyire mélyek ezek a különbségek, és segítséget kaphatnak abban is, hogyan közelíthetnének egymás felé társadalomfelfogás tekintetében. Szakembert a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

Gyermek klinikai szakpszichológus
Share