Jelenlegi hely

Az alkohol az első, mi meg a fiammal a sokadikak

Kedves Szakértő!
Szeretném a segítségét kérni a párommal kapcsolatban. Alkoholfüggő. 3 éve együtt vagyunk, nyár volt, mikor indult a kapcsolatunk, azt mondta, csak a nyár feelingje miatt iszik, de ez folytatódott. Közben született egy kisfiunk, most 4 hónapos. Eddig napi 2 üveg bor csúszott le esténként, de karácsony óta lecsúszik a bor mellé 1-2 pálinka vagy vodka is, néha gyomorfájásra hivatkozva, vagy ünnepel, sok a dolga, stb. - tehát millió-egy kifogás. Mondhatom, évekig próbálkoztam, kértem, menjünk elvonóra, pàrkapcsolati szakértővel is beszélt. Most már nem bírom, kiborulok, véresen veszekszünk, közben itt a pici, aki ezt "hallgatja"... mióta rövidet is iszik, eléggé van szaga is, sajnos, esténként remegve adom a gyerket a kezébe, ha iszik, rettenetesen féltem. Mellesleg biztosan lesz, aki elítél, de szeretem a párom. 21 év korkülönbsèg van köztünk, és itt nem a pénz dominált, hanem úgy éreztem, ő életem párja, ő a minden... éreztem... ez az, hogy csak éreztem, mert most összetörtem. Nem tudom, hol az az ember, aki megnevettetett, megvigasztalt, aki megértett, és aki nagyon szeretett... az alkohol az első, mi meg a fiammal a sokadikak.
Kérem, segítsen, nem akarom elveszíteni, de néha félelmetes. Ígérni pedig ígérget - 3 éve mindennap...

Kedves Vivien!

A problémát, amivel szemben állunk, idült alkoholizmusnak nevezik. Még pontosabban: az alkoholizmus mint szenvedélybetegség lényege, hogy az alkohol hiányát elvonási tünetek kísérik. Az alkoholista személy olyan mértékben fogyaszt szeszes italokat, ami a fizikai egészségét is károsítja – véleményem szerint a napi 2 üveg bor, a hozzá társuló tömény italok, valamint a sörök már meghaladják ezt a mértéket.

Azt írja, ígéretekkel és kifogásokkal tele van a padlás. Én pedig azt javaslom, ne szaporítsa őket. Elvégre, mi az, amivel mindennap szembe kell néznie? Félelemmel, veszekedéssel, kiszámíthatatlansággal. Ilyen jövőt szeretne önmagának és a kisfiának? Nem hiszem. A gyermekük 4 hónapos. Most még megmentheti.

Mi lesz a párjával? A saját életéért egyedül ő a felelős. Ön viszont két emberért tartozik felelősséggel – a fiáért, és saját magáért, aki nő és édesanya. A kisfiának egyedül Ön van. Szüksége van Önre.
Vajon egy alkoholista édesapára? A döntés az Ön kezében van.

Üdvözlettel:
Herceg Attila

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.