Jelenlegi hely

12 éves kislányom szerelmes a páromba

Mit kell tennem, ha világossá válik számomra, hogy 12 éves kislányom szerelmes a páromba? Második házasságom, párom 10 évvel fiatalabb, mint én.

Kedves „Kétségbeesett”!

Akkor van oka aggodalomra, ha kislánya fejlettebb, mint a kora, és szerelmét csábítással akarja beteljesíteni, és ha 10 évvel fiatalabb párja jó szívvel fogadja ezt a rajongást.

Nézzük meg, mi lenne akkor, ha kislánya a saját apukájába lenne szerelmes, aki a – példa kedvéért – 10 évvel fiatalabb, mint Ön. Az ilyen rajongás lehet kölcsönös, a kislány pici korától kezdve. A szexuális fejlődés egyik alapfeltétele, hogy a kislány kapjon visszajelzéseket a nőies viselkedéséről, lehetőleg az apjától. Így tanulja meg, hogyan öltözködjön, hogy viselkedjen. Egészséges családban mindenkinek megvan a saját helye, a gyerek az gyerek, az apa pedig szülő, aki pontosan tudja, hogy ajnározhatja a kislányát, attól még nem a partnere, hanem a gyereke.

Ha az „apa” nevelőapa, akkor nem „nevelkedett” együtt a gyerekkel, hanem „készen kapta”. Az is előfordulhat, hogy egy nevelő szülő nem kap akkora szerepet a gyerek nevelésében, mint a vérszerinti szülő, vagy azért, mert párja igyekszik távol tartani őt a szülői szereptől, vagy mert ő maga sem akarja ezt felvállalni. Ilyenkor azzal is lehet baj, hogy a gyerek – érezve a nevelő szülő háttérbe szorulását – maga sem fogadja el őt szülői szerepben. Ebben a családban nincsenek helyükön a szereplők, a gyerek az  gyerek ugyan, de a szülő nem szülő. A gyerek a visszautasítással nagyobb hatalomhoz jut a családban, mint ami optimális lenne. Egy ilyen szélsőséges (ámbár gyakran előforduló) helyzetben, ahol a szerepek elcsúsztak, hordozhat veszélyt egy kora serdülőkori szerelem. Mindenképpen fontos, hogy beszélgessen erről a témáról a párjával, ismerje meg az érzéseit, aggodalmait. Önök így együtt szülők, együtt tudják kezelni ezt a helyzetet. Ha szerelmes is a gyerek, a szülőnek kell észnél lenni, és megmaradni a szülői szerep határain belül.

Pszichológusi pályám során láttam már olyan családot, ahol a 16 éves lány a nevelőapján próbálgatta ki női erejét, zavarba hozva ezzel a férfit. Az állandó provokáció felőrölte a férfi erejét, aki menekülőre fogta. Az anya időben tudott segítséget kérni abban, hogy a lányával beszélni tudjon erről a helyzetről. Szakembert a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

 

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.