Jelenlegi hely

Szaporodó rémálmok, sokasodó alvászavarok - elért minket a koronaszomnia

Hogy alszik mostanában? Gyakran riad fel éjszakánként, miközben korábban nem voltak ilyen problémái? 

Folyton fáradtnak érzi magát az alvás után is? Egymást érik a betegebbnél betegebb rémálmai? Tudom, nem megnyugtató, de nincs egyedül ezzel, sőt nagyon is sokan vagyunk. A Covid-19-járvány miatt egyre többen küzdenek alvászavarokkal, amire a szakemberek, már új kifejezést is alkottak, a koronaszomniát. Ennek oka felborult életritmusunk, a stressz, de maga a koronavírus-fertőzés is alvásproblémákkal jár.

Az alváskutatók számára elég jól kirajzolódik, hogy az elmúlt egy évben milyen sokat változtak alvási szokásaink és alvásminőségünk. A Szinapszis kutatása szerint az előző évhez képest a népesség 22 százaléka korábban, míg 24 százaléka később kel fel a megszokottnál, és a lefekvés ideje is hasonló arányban változott meg. A felmérés szerint az alvásminőség három területén volt jelentős változás, 34 helyett már 45 százalék mondta, hogy csökkent a fizikai vagy szellemi teljesítőképessége, és 29-ről 34 százalékra nőtt azok száma, akiknek rémálmaik vannak, és ezzel együtt az éjszakázók aránya is 4 százalékkal nőtt, 17-ről 21-re.

 

A teljes cikk itt olvasható:

https://telex.hu/koronavirus/2021/03/26/alom-alvas-koronavirus-jarvany-idejen-remalmok-alvaszavarok-covid-kutatas

 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.