Jelenlegi hely

A népbetegség, ami mindenkinek drága

Milyen gazdasági hatásokkal jár a depresszió?

A WHO adatai alapján az Európai Unióban évente 70 milliárd eurós veszteséget jelent a major depresszió okozta termelékenységcsökkenés. 

Népbetegségről van szó, világszerte becslések szerint 300 millió, Európában pedig nagyjából 40 millió ember érintett. Magyarországon az egész lakosságra kiterjedő statisztika nem áll rendelkezésre, de reprezentatív hazai mintán történt felmérés szerint a lakosság 7 százaléka, vagyis 700 ezer ember szenved évente a betegségtől. A legújabb Portfolio Longformban szakértők segítségével járjuk körbe, hogyan lehetne csökkenteni a munkavállalók, munkáltatók és az állam számára egyaránt költséges betegséggel kapcsolatos kiadásokat, milyen egészségügyi és társadalmi hatásai vannak a major depressziónak, és hogyan lehet hatékonyan kezelni a tüneteket, megakadályozva a munkából való kiesést vagy akár az öngyilkosságot.

A mentális betegségekhez kapcsolódó kiadások nagyobb költséget jelentenek a társadalom számára, mint a daganatos betegségek vagy akár a népbetegségként ismert cukorbetegség. A major depresszió a munkaképesség-csökkenés vezető oka világszerte.

A depresszió, mint orvosi értelemben vett betegség nem azonos a mindennapi életben gyakran tapasztalható elkeseredéssel vagy átmeneti rossz hangulattal. Major depresszióról akkor beszélünk, ha bizonyos tünetek meghatározott ideig fennállnak” – mondta a Portfolio-nak Prof. Dr. Rihmer Zoltán pszichiáter, neurológus és klinikai farmakológus szakorvos, az MTA doktora, hozzátéve, az esetek több mint a fele felderítetlen, sokan nem fordulnak orvoshoz vagy pszichológushoz panaszaikkal, mivel a betegek (és a hozzátartozók) nem is gondolják, hogy gyógyítható állapotról illetve betegségről van szó, és a panaszokat csak fáradtságnak, elfásultságnak illetve külső, negatív életeseményeknek tulajdonítják.

 

A teljes cikk az alábbi linken olvasható:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201216/a-nepbetegseg-ami-mindenkinek...

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.