Jelenlegi hely

Másként öregszik a férfiak és a nők szíve

A kutatók jelentős eltéréseket találtak a férfi és a női szívnek a kor előrehaladtával bekövetkező változásaiban. 

Ez az első alkalom, hogy felfedték a különbséget, és a felfedezés más megvilágításba helyezheti a szívelégtelenség a férfiakban és nőkben előforduló különböző válfajait. A kutatók szerint az eredmények a nemspecifikus kezelések kifejlesztését is elősegítik. A Johns Hopkins orvostudományi egyetem munkatársai közel 3000 felnőtt MR-felvételének elemzésével mutatták ki az öregedő szív viselkedését, de a kutatók nem szolgáltak magyarázattal arra, pontosan mi okozza a nemi eltéréseket. „Eredményeink azt bizonyítják, hogy a szívbetegségnek eltérő lehet a patofiziológiája férfiakban és nőkben, és ezért olyan testre szabott kezelésekre lenne szükség, amelyek tekintetbe veszik ezeket a fontos biológiai különbségeket” – mondta a kutatás vezetője, João Lima.

A Radiology című szaklap online kiadásában publikált kutatás az első olyan hosszú távú MR-vizsgálattal készült utánkövetés, amely megmutatja a szív változását az öregedés során. A korábbi kutatások ultrahangos vizsgálatot alkalmaztak a szív változásainak elemzésére, de a Johns Hopkins kutatói szerint az MR-vizsgálat részletesebb képpel és megbízhatóbb adatokkal szolgál a szívizom felépítéséről és működéséről.

A bal kamra mindkét nem esetében kisebb méretűvé válik az életkor előrehaladtával. Ennek következtében kevesebb vér jut a szívbe, és kevesebbet pumpál ki a test többi részébe. A férfiaknál azonban a kamrát körülvevő szívizom az életkor növekedésével megnagyobbodik és megvastagodik, míg a nőké megőrzi méretét, vagy valamivel kisebbé válik. John Eng kutató elmondta, hogy a vastagabb szívizom és a kisebb méretű szívkamra-térfogat egyaránt az öregedéssel járó szívelégtelenség nagyobb kockázatát jelzi előre, de a megfigyelt nemi eltérésekből kiindulva a férfiakban és a nőkben más okokból alakulhat ki a betegség.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.