Jelenlegi hely

Jó lenne, ha rutinellenőrzés a szív teljesítményét is érintené

A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy fontos rendszeresen megmérnie a súlyát, a vérnyomását és a koleszterinszintjét. 

Egyes szakemberek szerint ennek a rutinellenőrzésnek ugyanígy szerves része kellene hogy legyen a kardiorespiratikus fittség is, ami tulajdonképpen annak jellemzője, miként teljesít szervezetünk testmozgás közben.

„Ez egy rendkívül fontos tulajdonság, hiszen azt mutatja, hogyan dolgoznak egységben a különféle szervek: a szív, a tüdő, az izomzat. Ha rendszeresen figyeljük ezeket az adatokat, kiszűrhetők a szív- és érrendszeri betegségek is. Ez legalább annyira fontos adat, mint az, hogy a betegnek van-e diabétesze, illetve dohányzik-e, magas-e a vérnyomása” – fogalmaz dr. Benjamin Levine, a UT Southwestern Medical Center munkatársa. A szakember szerint évtizedek kutatásai bizonyítják, hogy az aerob testmozgás során nyújtott teljesítmény sokat elárul a szív egészségéről, ezért erre muszáj odafigyelni. A legtöbbször futópadon vagy szobabiciklin mérik a kardiorespiratikus fitneszt, de a gyaloglás és a futás közbeni teljesítményt is lehet mérni. A modern online kalkulátorok segítségével maguk a páciensek is kaphatnak hozzávetőleges képet kardiorespiratikus egészségükről.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.