Jelenlegi hely

„Együtt könnyebb” – Női Egészség Nap

Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány idén októberben ötödik alkalommal megrendezett ingyenes, egész napos rendezvényén szó esett a termékenység javításának lehetőségeiről, az endometriózis melletti egészséges szexuális életről és arról is, milyen jogaink vannak betegség és lombikprogram esetén a munkahelyen.

A megszólaló szakértők mind egyetértettek abban: kulcsfontosságú, hogy a nők tudatosak legyenek – ismerjék a testüket, figyeljenek oda magukra és merjenek kérdezni és kommunikálni orvosaikkal is.

A krónikus betegség, az endometriózis világszerte 70 millió, hazánkban több mint 200 000 nőt érint. Fájdalmas tüneteket okozhat, késői felismerése pedig akár a belső szervek roncsolódását is eredményezheti. Az endometriózis a meddőség egyik leggyakoribb oka Márki Gabriella pszichológus azzal kapcsolatban fogalmazta meg tanácsait, hogy hogyan lehet egészséges szexuális életet élni endometriózis mellett. „A fájdalmas szexuális együttlét nem normális, ez több mint csak rossz szex” – hangsúlyozta, hiszen az egész élet minőségére kihat, ha a fájdalomtól való félelem miatt csökken az együttlétek száma. Figyeljük a testünk reakcióit, kísérletezzünk és a legfontosabb, hogy kommunikáljunk partnerünkkel, hogy tudja, mi történik bennünk, velünk.

Az első kerekasztal-beszélgetés résztvevői arra keresték a választ, hogyan tudnak a különböző szakterületek összedolgozni a meddőség leküzdése érdekében. Kiemelték a komplex kezelés fontosságát, melynek a lelki gondozás is fontos eleme. Az orvos szakértők az alternatív módszereket sem utasítják el, de hangsúlyozták, hogy csak akkor tartják hatékonynak, ha mellette az orvos által javasolt terápia is megvalósul, és nem okoz stresszt a betegnek.

A délelőtt második kerekasztal-beszélgetése munkajogi kérdésekre tért ki, hiszen a krónikus betegség vagy éppen lombikkezelés miatti hiányzásokat nem mindig tolerálja a munkáltató. Fontos a bizalom, a jó kapcsolat a csapattal és a vezetővel, és az, hogy meg tudjuk fogalmazni, mit szeretnénk kérni tőlük. De elengedhetetlen az is, hogy ismerjük a jogainkat, hogy felismerjük, ha bármi jogtalan történik. A délután folyamán rendezett kis létszámú workshopok keretében szó volt táplálkozásról, lelki okokról és bátor nők példamutató saját történeteiről.

Az esemény mottója az volt, hogy Merj kérdezni! A résztvevők a témák érzékenysége miatt az esemény előtt, névtelenül is elküldhették kérdéseiket, amelyekre az előadások, kerekasztal-beszélgetések során válaszoltak a meghívott szakértők. Minden előadó egyetértett abban, hogy elengedhetetlen a tudatosság, hogy tudjuk, mit akarunk tudni az orvosunktól, mit akarunk kérni a felettesünktől, ismerjük a testünket és minden esetben merjünk kérdezni!

Az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány az egyetlen bejegyzett civil szervezet, amely elkötelezett az endometriózissal küzdő nők támogatása iránt. Az Endometriózis Magyarország nevű facebook oldalon az érintettek és az érdeklődők naponta kaphatnak újabb információkat a betegségről.

Az alapítvány honlapja: http://www.noiegeszsegert.hu

Endometriózis Magyarország: https://www.facebook.com/endometriozismagyarorszag/

Előadás videók: https://www.facebook.com/pg/noiegeszsegert/videos/

 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Milyen pszichés sajátosságai és következményei vannak a gazdi és a macska együttélésének?

A megfelelő étrend összefüggésbe hozható a COVID-19 által okozott súlyos akut tünetek megjelenésének mérséklésével is.

Bő egy év telt el a COVID-19-járvány világméretűvé válása óta, amely hatalmas terhet ró az egészségügyre, a politikai

Egyre több magyar fordul mentálterapeutához poszt-Covid-szindróma miatt.

A járvány egy éve alatt rendkívüli nyomás nehezedett az egészségügyben dolgozókra.

Nem ritka, hogy a betegek saját magukban keresik a „bűnöst”, vagy épp a környezetük sugallja számukra, hogy ők tehetn