Jelenlegi hely

Nem szeretjük a képmutató embereket

Azért nem kedveljük az ilyen embereket, mert csalódást okoznak, miközben azt hittük, hogy erényesek. Sokkal inkább rokonszenvesek számunkra azok, akik bevallják, ha a tilosban járnak. 

„A képmutatók egy sor babért learatnak úgy, hogy közben a tilosban járnak, és ez a legtöbb embert jobban idegesíti, mint a kihágás maga. Ennek oka az, hogy emiatt nem tudjuk, mit is várhatunk tőlük, ráadásul úgy érezzük, hogy ránk is veszélyt jelentenek” – mondja a Yale Egyetem kutatását vezető szociálpszichológus, Jillian Jordan.

A nem konzisztens viselkedés a legtöbb embert megijeszti, mert nem tudják, mire számíthatnak. A kutatás során a Yale pszichológusai 619 résztvevőt vizsgáltak. A kísérletsorozatban az önkéntesek négy különböző szituációval találkoztak, mindegyik más és más morális problémát mutatott be. Voltak, akik doppingot kaptak a teljesítménynövelés érdekében, mások csaltak egy kémia-teszten, egy csapat alkalmazott nem adott le időben egy projektet, egy túraklub egyik tagja pedig félrelépett. Minden jelenet kapcsán egy beszélgetést is felvázoltak, amelynek során a célkarakter maga is értékelte mindazt, amit tett, majd a résztvevők pontozták, hogy mennyire rokonszenves és szerethető számukra az adott karakter. A kísérletsorozat alapján úgy tűnik, hogy azok, akik megbánták saját hibáikat, szimpatikusak a többség számára – de csak akkor, ha nem tudják, pontosan milyen bűnt követett el. Az is kiderült, hogy a „megbotlott” egyéneknél, sőt, akár a kopott lelkiismeretű embereknél is van, akiket kevésbé kedvelünk, ők pedig a képmutató emberek, akik elkövetik ugyan bűnüket, de nem vallják be azt.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Amikor hűséges olvasóink kezükbe veszik októberi számunkat, a Főszerkesztő előszava mellett egy új – sokak számára ta

A nárcisztikus szülő a gyermekére mint önmaga meghosszabbítására, személyisége „kihelyezett tagozatára” tekint, nem v

Milyen folyamatok vezetnek el ahhoz, amikor  a hosszú együttlét utáni szakítást, válást vagy a szeretett fél elveszté

Segítenek élni, túlélni, átélni és megélni az életet, hitet, reményt adnak a mindennapokban.

Idén júliusban jelent meg a hír, hogy Laurent Simons belga-holland csodagyerek 11 éves korában fizikusi alap

A „rendes emberről” minden család kialakít egy narratívát - ez a mitikus alak hús-vér valójában nem létezik, de szell