Jelenlegi hely

Mindenki alábecsüli, mennyit is eszik

Egy átlagos felnőtt napi 2000 kalóriát fogyaszt el – legalábbis ha hiszünk a korábbi felméréseknek. Sokan ugyanis gyakran maguk előtt is tagadják, mennyit esznek ténylegesen, és a nap végére akár 50 százalékkal is alábecsülik kalóriabevitelüket.

A legtöbb ember nincs tisztában azzal, mennyit is eszik: a legtöbb felmérés szerint 2000 kalória az, ami a hivatalos becslés, de a valóság szerint a többség 3000 kalória körüli élelmiszeradagot vesz naponta magához. A brit Behavioural Insights Team (BIT) arra volt kíváncsi, hogy vajon a kalóriabevitel hivatalos statisztikája hogyan változott az elmúlt évtizedekben: mi az oka annak, hogy papíron csökkent a kalóriabevitel, míg a valóságban egyre több a túlsúlyos ember. Kiderült, a probléma kulcsa abban rejlik, hogy a legtöbb ember saját magának sem vallja be pontosan, hogy mennyit is eszik valójában. Emellett az is a képlet része, hogy egyre többen nassolnak valamit útközben, ami még inkább megnehezíti a tényleges kalóriabevitel számon tartását. Az új felmérés egyértelműen kimondja, hogy ha az emberek valóban annyit ennének, amennyit állítanak magukról, már mindenki fogyna, nem pedig hízna. Ugyanakkor az is világos, hogy a mozgásszegény életmód önmagában nem lehet az oka a tömeges elhízásoknak.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Korunk jellegzetes vonásai erősen befolyásolják a járványhoz való viszonyulásunkat, hétköznapjainkat, sőt, egymáshoz való viszonyulásainkat is.

Hogyan is állunk a „valósággal”? Miért szeretünk néha olyasmiben hinni, aminek kétes a valóságtartalma?

A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján indult impulzivitás-kutatáshoz 18-35 éves fiatalok j

Nem elég azt éreznünk, hogy megértjük a másikat – ezt ki is kell fejeznünk ahhoz, hogy ő is érezze a megértésünket.

Most részt vehet az ELTE testi tudatosságról szóló kutatásában és eredményéről egyéni visszajelzést kaphat.

Noha a magyarban nincs széles körben elterjedt kifejezés a jelenségre, nekünk is ismerős lehet.