Jelenlegi hely

Az együttélés ugyanolyan érzelmi biztonságot jelent, mint a házasság

Az együttélés és a házasság a fiatal felnőttek, különösen a nők számára az érzelmi egészséget és stabilitást jelenti – derült ki a Journal of Family Psychology című szaklapban publikált kutatás eredményeiből.

Az Ohio State University szakemberei 8700 – 1980 és 1984 között született – amerikai fiatal adatait elemezték a 2000 és 2010 közötti időszakban. Az eredmények szerint az egyedülálló fiatal nők érzelmi stabilitása megugrott, amikor először összeköltöztek vagy összeházasodtak valakivel. A férfiak számára elsősorban a házasság jelentett hasonló előrelépést érzelmi biztonság tekintetében.

Ami a második szerelmet illeti, a férfiak és a nők itt is hasonló boldogságot éltek át, amikor összeköltöztek vagy összeházasodtak a szeretett személlyel. Mindez azért érdekes, mert az 1990-es évek elején még nagyobb érzelmi töltetet hozott magával a házasság, mint az együttélés.

„Mindez azt mutatja, hogy az együttéléshez ma már nem tapad társadalmi stigma, mint a 90-es években, amikor még a házasság volt az, ami igazi érzelmi biztonságot jelentett mindkét nem számára” – mondja a kutatás egyik vezetője, Claire Kamp Dush, hozzátéve, hogy jelenleg a párok nagyjából kétharmada választja az együttélést házasság előtt. Korábban kizárólag a házasság volt az, ami jelentős megnyugvást hozott a rokonság számára is, de ma már az együttélésnek is örül a család.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Minden megszakadt házasság, élettársi kapcsolat velejárója a gyász. A válást gyászfolyamat kíséri – vagy előzi meg.

Hallgasd meg a Jazzy Rádió dr. Kollár Jánossal, „A házasságok 7 hazugsága” című könyvünk szerzőjével készített beszélgetését!

A harmónia elillan, s a két ember már nem érti meg egymást, egyre inkább sodródnak a szétválás felé.

Nem elég azt éreznünk, hogy megértjük a másikat – ezt ki is kell fejeznünk ahhoz, hogy ő is érezze a megértésünket.

Kimaradt éveket, meg nem élt érzelmi évtizedeket nem lehet instant módon pótolni...

A szexuális zavarok ritkán jelentkeznek önálló problémaként. Jellemzően valamilyen pszichés vagy testi megbetegedés kísérő tünetei, akár gyógyszer-mellékhatás részjelenségei is...