Jelenlegi hely

Ne leskelődj az exed után!

Miközben a Facebook-oldallal kapcsolatos kutatások többsége elsősorban a társadalmi kötődés előnyeivel foglalkozik, keveset tudunk arról, hogyan komplikálhatják a közösségi oldalak a romantikus kapcsolatok lezárását. 

Az Information, Communication & Society szaklapban ismertetett kutatásból az derül ki, hogy a Facebook három aspektusa járul hozzá a szakítással kapcsolatos distressz kialakulásához, és ezt az internetes elektronikus megfigyelésben gyakrabban részt vevő fiatalok tapasztalják meg leginkább.

A leggyakoribb negatív stresszt okozó tényező az expartner Facebook-profilja. A kanadai Western Egyetem kutatásának résztvevői közül 88 százalék számolt be arról, hogy szakítás után nézegették volt partnerük profilját. „Még azok is, akik készakarva nem nézték meg ex profilját, akaratlanul megpillantották volt párjukat, amikor az feltöltött valamilyen tartalmat, vagy megjelent a hozzászólásokban” – mondta Quan-Haase, az egyetem szociológia tanszékének professzora.

A második legfőbb distressz-forrás a Facebook híres „kapcsolati állapot” adata. A résztvevők közül sokan nyilatkoztak úgy, hogy jelentős nehézségeket okozott számukra a „kapcsolatban” státusz „egyedülállóra” való változtatása, illetve teljes törlése. A válaszadók 62 százaléka állította azt, hogy a kapcsolati állapotuk módosítása után kérdezgették őket a szakításukról, ami jelentős negatív stressz forrása lett.

A harmadik, és talán legsúlyosabb distressz-forrás az expartner által a Facebookra feltöltött közös tartalom. A felmérés résztvevői közül mindenki rendelkezett régi partnerével közös digitális előzményekkel a Facebookon, és ezek egyesekben volt kapcsolatuk pozitív emlékeit hozták fel, ami összezavarta őket a szakítással kapcsolatban.

A kutatás résztvevőinek 64  százaléka számolt be arról, hogy újraolvasta vagy újra kielemezte a régi üzeneteket vagy posztolásokat, 51 százalék pedig törölte az ex partnerrel közös fényképeket a Facebookon.

 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Fiatalos, még dolgozó, diplomás hatvanas nő (nevezzük Lilinek) jelent meg a mentálhigiénés tanácsadáson. 

péntekenként, hétvégén és ünnepnapokon legfeljebb egy órát játszhatnak ezekkel a fiatalok a hétfőn bemutatott új rend

A globális vírusjárványra adott reakciók valóságos aranybányát jelentenek azoknak, akik az esztelen néze

Miért – és mikor – zavar minket az, ha megfigyelnek? Mi takargatnivalónk van a világ előtt?

A Skool legújabb programjával arra vállalkozik, hogy megkönnyítse az autista gyermekekkel élő családok mindennapjait.

Hogyan található meg a kényes egyensúly a romantika és az informatív kommunikációs gesztusok között?