Jelenlegi hely

Figyelemelterelő technikák

Bizonyos sebészeti beavatkozások esetén a betegek éberek maradnak – s bár az eljárás biztonságos, tapasztalhatnak némi fájdalmat és szorongást.

 Egy friss kutatás szerint azonban a kellemetlenségek csillapításában egyszerű figyelemelterelő technikák is segíthetnek. A Surrey Egyetem kutatói Jane Ogden professzor vezetésével a European Journal of Pain szaklapban ismertetett kutatásukba 398 visszérműtétre váró beteget vontak be. Az ilyen típusú műtétek esetében a betegek jellemzően ébren maradnak, csak helyi érzéstelenítést kapnak. Korábbi felmérések során a betegek ilyen beavatkozások után szokatlan érzésekről, hangokról és szagokról számoltak be. Egyesek égő érzésről is panaszkodtak, mások pedig azt állították, hogy a sebész és az ápoló között a beavatkozásról szóló beszélgetés rossz érzéssel töltötte el. A betegek a műtét alatti szorongásról is beszámoltak.

A kutatók most véletlenszerűen úgy osztották el a betegeket, hogy a beavatkozás során négy figyelemelterelő módszer egyikének legyenek alávetve. Az egyik csoport zenét hallgatott, egy másik pedig DVD-filmet nézett a műtét közben. A harmadik csoport tagjai mellé egy ápolót rendeltek, akik a műtét alatt beszélgettek a beteggel, a negyedik csoport tagjai pedig két tenyérméretű stresszlabdát kaptak, melyeket akkor kellett nyomkodniuk, amikor szorongást éreztek, vagy fájdalomra számítottak. Egy másik csoport beteg a szokásos módon esett át a visszérműtéten, bármiféle figyelemelterelő technika alkalmazása nélkül.

A műtét után mindannyiukat megkérték egy kérdőív kitöltésére, amelyből a kutatók adatokat gyűjthettek az eljárás során tapasztalt fájdalom- és szorongásszintre vonatkozóan. Az eredmények azt mutatták, hogy a figyelemelterelő módszerek nélkül műtött betegekhez képest az ápolóval beszélgetők 30 százalékkal alacsonyabb szorongásszintről számoltak be, a DVD-nézés 25 százalékkal, a stresszlabdák nyomkodása pedig 18 százalékkal csökkentette a tapasztalt stressz szintjét.

A beavatkozás alatt a stresszlabdát használók 22 százalékkal, az ápolóval beszélgetők pedig 16 százalékkal alacsonyabb fájdalomszintet éltek meg a figyelemelterelő módszerek nélkül műtött betegekhez képest. A zene sem a tapasztalt szorongásra, sem a fájdalomra nem gyakorolt hatást, a DVD pedig nem gyakorolt hatást a fájdalomra.

Ogden professzor úgy véli, hogy a műtétek éber átélése valóban stresszes lehet, de az eredmények azt bizonyítják, hogy a betegek élményét egyszerű figyelemelterelő módszerekkel javítani lehet.

 

 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.