Jelenlegi hely

Cumi, cumisüveg, ujjszopás

A túl sokáig tartó cumizás, cumisüvegezés és ujjszopás károsíthatja a gyermekek beszédfejlődését – állítják chilei kutatók a BMC Pediatrics online folyóirat cikkében.

A túl sokáig tartó cumizás, cumisüvegezés és ujjszopás károsíthatja a gyermekek beszédfejlődését – állítják chilei kutatók a BMC Pediatrics online folyóiratban. A vizsgálatok szerint ezek a szokások megnövelik az óvodások beszédhibáinak valószínűségét, a gyermekek nehezebben ejtenek ki egyes szavakat, s a kiejtésük is egyszerűsödik. Clarita Barbosa vezetésével a kutatók 128, 3 és 5 év közötti kisgyermek beszédét vizsgálták, és azt találták, hogy azok a gyermekek, akik 9 hónapos koruk előtt nem ittak cumisüvegből, kisebb valószínűséggel lettek beszédhibásak, míg a 3 éves koron túli ujjszopás és cumizás háromszorosára növelte a kockázatot. „Az eredmények azt sugallják, hogy a szoptatáson kívüli más szopótevékenységek hátráltatják a kisgyermekek beszédfejlődését” – mondta a kutatás vezetője. Ez azért különösen fontos, mivel az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribb a cumisüvegek és a cumi használata. Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a sokáig tartó ujjszopás és cumizás megváltoztathatja a száj, az állkapocs és a fogak anatómiáját, a szoptatás viszont segíthet a légzés, nyelés és a beszédartikuláció összehangolásában.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.