Jelenlegi hely

Ha nem akar hízni, kerülje a sovány, nagyétkű barátokat!

Azok a karcsú barátok, akik sokat esznek, veszélybe sodorhatják az ember féltett vonalait – írja a Journal of Consumer Research. A cikk szerzői azt vizsgálták, hogy valakinek a testsúlya és az általa fogyasztott étel mennyisége hogyan befolyásolja a velük együtt étkezők táplálkozását.

Azok a karcsú barátok, akik sokat esznek, veszélybe sodorhatják az ember féltett vonalait – írja a Journal of Consumer Research. A cikk szerzői azt vizsgálták, hogy valakinek a testsúlya és az általa fogyasztott étel mennyisége hogyan befolyásolja a velük együtt étkezők táplálkozását. 210 egyetemi hallgatót vontak be a vizsgálatba, amely látszólag filmek megnézéséből állt. Azt mondták a résztvevőknek, hogy egy másik hallgatóval párban fogják végezni a kísérletet, de valójában a másik személy is a kutatócsoport tagja volt, egy vékony testalkatú személy, akit azonban egyes esetekben „kipárnáztak”, amitől lényegesen testesebbnek tűnt. A filmvetítés közben a résztvevőknek ételt szolgáltak fel, amelyből mindig az álruhás kutató vett először – hol többet, hol kevesebbet. A megfigyelések szerint a kísérleti alanyok által vett mennyiséget mindig befolyásolta az, hogy előttük mennyit vett a másik személy, függetlenül a testméretétől. Többnyire hasonló adagot vettek ki, ám ha túlsúlyosnak ítélték az illetőt, saját maguk inkább kevesebbet ettek. Ez arra utal, hogy az embereket – akár tudatában vannak ennek, akár nem – befolyásolja, hogy a másik mennyit eszik. A szerzők következtetése szerint többet nyom a latba annak a személynek a súlya, akivel együtt eszünk, mint az, hogy ő mennyit eszik. Ha azt látjuk, hogy egy testes ember sokat eszik, hajlamosak vagyunk csökkenteni az adagot, de ha egy sovány barát nagy adagot szed, az a vele étkezőt is több étel elfogyasztására sarkallhatja.

 

A hírek összeállításában médiapartnerünk a MediPress

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.