Jelenlegi hely

Pánikroham és stressz-szindróma

Nem növekszik a poszttraumás szindróma kifejlődésének esélye azoknál, akik egy traumás esemény során vagy közvetlenül utána pánikrohamot kapnak. A Psychiatry Research áprilisi számában megjelent tanulmány vitatja a korábbi felfedezéseket, melyek szerint a megrázó esemény alatt vagy után kialakuló pánikroham hosszú távon serkenti – vagy előrejelzi – a PTSD kialakulását.  

Nem növekszik a PTSD (poszttraumás szindróma – a súlyos stresszt követően fellépő tünetegyüttes) kifejlődésének esélye azoknál, akik egy traumás esemény során vagy közvetlenül utána pánikrohamot kapnak. A Psychiatry Research áprilisi számában megjelent tanulmány vitatja a korábbi felfedezéseket, melyek szerint a megrázó esemény alatt vagy után kialakuló pánikroham hosszú távon serkenti – vagy előrejelzi – a PTSD kialakulását.  A poszttraumás szindróma esélyét sokkal inkább jelzi a kórtörténetben szereplő depresszió, az érzelmileg támogató háttér és az önbecsülés mértéke – állítja a pennsylvaniai Geisinger Egészségügyi Rendszer munkatársai által végzett kutatás, amelynek során megvizsgálták a traumás események során fellépő pánikrohamokat a Kereskedelmi Világközpont elleni szeptember 11-i merényletet átéltek körében. Azt találták, hogy azok közül, akik pánikrohamot kaptak, 30 százalék az eseményt megelőzően depressziós volt. A roham legnagyobb arányban a 30-44 év közötti korosztályhoz tartozóknál fordult elő – a legkevesebbet a legmagasabban képzettek között regisztrálták. A tanulmány felhívja a figyelmet, hogy az orvosoknak az olyan mentális stressz-faktorokat is számításba kell venniük, mint az alváshiány, a közelmúltban elszenvedett stresszes események és a magány. A pánikroham tünetei közt szerepel a légszomj, a verejtékezés, reszketés, remegés, felgyorsult szívverés, hidegrázás vagy hőhullám, a valóságtól való elszakadás. Évente az amerikaiak 10 százaléka esik át pánikrohamon, de a kormányzati adatok szerint a traumatikus eseményt átélt emberek körében ez az arány sokkal magasabb.

 

A hírek összeállításában médiapartnerünk a MediPress.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.