Jelenlegi hely

Káros az alacsony szénhidráttartalmú étrend

A Tufts Egyetem pszichológiai osztályának kutatásai szerint a szénhidrát-diéták rossz hatással vannak a memóriára és az agy kognitív képességeire - a csökkentett szénhidrát-bevitellel ugyanis csökkentjük agyunk energiaszintjét.

A Tufts Egyetem pszichológiai osztályának kutatásai szerint a szénhidrát-diéták rossz hatással vannak a memóriára és az agy kognitív képességeire. A csökkentett szénhidrát-bevitellel ugyanis csökkentjük agyunk energiaszintjét. A kutatás során 22 és 55 év közötti nőket kértek arra, hogy kövessenek egy tetszőlegesen kiválasztott diétás étrendet. A 19 résztvevőből kilencen az alacsony szénhidráttartalmú, tízen pedig a hagyományos alacsony kalória-bevitelre alapuló diétát választották. A kutatók folyamatosan figyelemmel kísérték kognitív képességeiket (figyelem, rövid és hosszú távú memória, szövegértés, térbeli és vizuális memória). A kutatást vezető Holly A. Taylor pszichológusprofesszor szerint a kísérlet kiválóan megmutatja, milyen nagy befolyással bírnak az elfogyasztott élelmiszerek a kognitív viselkedésre, a manapság igen népszerű alacsony szénhidráttartalmú és szénhidrát nélküli étrendek pedig mennyire káros hatással vannak az ember észlelési és gondolkodási képességeire. A vizsgálat eredményei ugyanis azt mutatták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrenden élők kognitív képességei már egy hét alatt is jelentősen romlottak a hagyományos diétát követőkhöz képest: memóriájuk hanyatlott, reakcióidejük nőtt, és komoly figyelemzavarokkal küzdöttek. Az agynak a megfelelő működés fenntartásához szüksége van a glükózra, a szénhidrát megvonásával pedig éppen ezt az energiát vonjuk meg magunktól. Testünk ugyanis nem képes tárolni a glükózt, így szervezetünk a szénhidrátok lebontásával jut hozzá. A glükóz a véráramon keresztül jut el az agyba, ahol az idegsejtek azonnal energiává alakítják a szükséges mennyiséget.

 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.