Jelenlegi hely

Hogyan befolyásolja a perfekcionizmus a sportolók teljesítményét?

A tökéletességre törekvés az élet több területén, így a sportban is hasznosnak bizonyulhat. 

A tökéletességre törekvés az élet több területén, így a sportban is hasznosnak bizonyulhat. Ugyanakkor fontos, hogy a sportolók rendelkezzenek olyan megküzdési mechanizmusokkal, amelyek segítenek kezelni az elkerülhetetlen kudarcokat a versenyek során. Azt is fontos belátni, hogy a sportban ritkán érhető el a szótári értelemben vett tökéletesség.

Az Albertai Egyetem munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogyan hat a perfekcionizmus a sportolók teljesítményére – kiváltképp egy kudarc után. A kutatók szerint a perfekcionizmus jelenségére kétélű kardként tekinthetünk: egyik éle a tökéletességre való törekvés, amivel magas követelményeket állítunk önmagunkkal szemben. Ez motivál a céljainkért való erőfeszítésekre és a kitartó munkára. A másik él pont a követelmények magas szintjéből adódik: ez a perfekcionista aggodalom. Félhetünk a hibák elkövetésétől, valamint attól is, hogy miattuk negatív lesz a társadalmi megítélésünk – ezért reagálhat a perfekcionista személy annyira szélsőségesen negatív módon saját tökéletlenségére. A kutatók azt feltételezték, hogy a magas elvárásokkal rendelkező sportolók attól függően lehetnek képesek talpra állni egy vereség után, hogy mennyire jól kezelik a perfekcionista aggodalmakat.

Egy több körből álló kísérleti sportverseny során – függetlenül attól, hogy mennyire jól teljesítettek az első körben, – azt mondták a sportoló résztvevőknek, hogy le vannak maradva egy kitalált ellenféllel szemben, méghozzá 17 százalékkal. Az eredmények szerint ez a negatív visszajelzés a résztvevők szorongásának növekedését, optimista hozzáállásuk csökkenését váltotta ki – habár aktuális sportteljesítményük összességében megnőtt.A szakemberek szerint azonban van egy tetőpont, ahol a tökéletességre való törekvés átcsap perfekcionista aggodalomba. Ez segíthet megmagyarázni, hogy egyes, magukkal szemben magasabb elvárásokat támasztó sportolók miért teljesítenek jobban vagy rosszabbul, amikor elmaradnak elvárásaik mögött.

Ritkán fordul elő – állítják a kutatók a Psychology of Sport and Exercise hasábjain közzétett tanulmányukbanhogy egy élsportolóra a fokozott perfekcionista törekvés és az aggodalom egyaránt jellemző legyen. Ilyen esetben ugyanis a legkisebb kudarcokat is elfogadhatatlannak tartják, és önértékelésük is nagymértékben függ a magas szintű teljesítménytől. Az ilyen sportolók sokszor egyszerűen nem képesek megmaradni az élsport nehéz pályáján, mert hamar kiégnek, s abbahagyják a sportolást.

A kutatók szerint a kudarcra érdemes inkább úgy tekinteni, mint egy nemkívánatos, de szükségszerű visszaesésre a teljesítményfolyamatban, mintsem valami teljesen elfogadhatatlan eseményre. Önmagában az nem okoz problémát, ha törekszünk a minél jobb teljesítményre, a tökéletességre, viszont nagyon fontos, hogy felkészüljünk az elkerülhetetlen visszaesések és  viszontagságok kezelésére, ugyanis azokkal előbb-utóbb mindenképpen találkozunk. Ilyenkor, ha egy sportoló túl nagy jelentőséget tulajdonít a kudarcnak, emellett könyörtelenül engesztelhetetlen önmagával szemben, valószínű, hogy továbbra is rosszul teljesít majd egy-egy visszaesést követően. „A különbség a tökéletesség keresése, illetve az arra való törekvés és a merev elvárások között van” – fogalmazott az egyik vezető kutató, Amber Mosewich.

Ha tehát egy élsportoló kordában tudja tartani a tökéletességre való törekvés negatív velejáróit, jobb eséllyel áll helyt egy esetleges kudarcélmény, vereség után, mint az, aki nem képes erre.

 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Adatközlőink a szakítás indokaként egy igen prózai okot neveztek meg; azt, hogy szerelmüktől nem kaptak kódot okostelefonja képernyőzárjának feloldásához.

Van, akinek sikerül megtalálni élete párját (vagy hosszabb időre szóló partnerét), mások azonban bolyonganak az útvesztőben...

Amikor hűséges olvasóink kezükbe veszik októberi számunkat, a Főszerkesztő előszava mellett egy új – sokak számára ta

A tökéletességre törekvés lehet motíváló hatású, amíg megmarad a törekvések szintjén.

A nárcisztikus szülő a gyermekére mint önmaga meghosszabbítására, személyisége „kihelyezett tagozatára” tekint, nem v

Milyen folyamatok vezetnek el ahhoz, amikor  a hosszú együttlét utáni szakítást, válást vagy a szeretett fél elveszté