Jelenlegi hely

Szülők és okostelefonok

 A szülőket aggodalommal töltheti el, ha arra gondolnak, hogy az okostelefon-használat negatív hatást gyakorolhat gyermekükkel való kapcsolatukra.

A szülőket aggodalommal töltheti el, ha arra gondolnak, hogy az okostelefon-használat negatív hatást gyakorolhat gyermekükkel való kapcsolatukra. A helyzet azonban nem annyira vészes – legalábbis a Journal of Child Psychology and Psychiatry c. szaklapban frissen publikált összehasonlító elemzés eredményei szerint. Az összesen 3659 szülő bevonásával végzett kutatás adatainak elemzése során a szerzők a szülői magatartás és az okostelefon-használat összefüggésének 84 féle lehetséges módját tesztelték, ám igencsak csekély eredményre jutottak. Arra voltak kíváncsiak, vajon a telefonálgatás hatása a nevelésre mutat-e összefüggést a családra szánt idő csökkenésével, illetve a családi konfliktusokkal. Arra jutottak, hogy abban az esetben, ha a telefonozás csak kismértékben megy a családdal töltött idő rovására, a relatíve több készülékhasználat éppen a jobb szülői viselkedéssel függ össze. A kutatók szerint ennek hátterében az állhat, hogy a manapság jellemző változatos családi környezeti körülmények között a közös élet során az okostelefon sokféle szerepet tölt be, és ha nem szeretteinktől veszi el az időt, akkor egyenesen pozitív hatással van a nevelésre.

„A technológia és a család kapcsolatával foglalkozó irodalom feldolgozása során nagy kihívást jelent, hogy az többnyire veszélyek és nehézségek feltételezésén alapul. Ez pedig ahhoz vezet, hogy gyakran arányaiban kicsiny és nem is egyértelmű eredmények kerülhetnek a média, a jogalkotók és a szülők figyelmének középpontjába. Fontos tudatában lenni ennek a jelenségnek, ugyanis elhomályosíthatja a látásunkat, amikor arra törekszünk, hogy valóban értelmes módon támogassuk a szülőket és a családokat a pozitív eredmények elérése érdekében” – árnyalja a képet Kathryn L. Modecki ausztrál kutató, aki munkatársaival átlátható folyamat során térképezte fel az okostelefonok és a családi jóllét összefüggéseit. „Igen kevés olyan bizonyítékot találtunk, ami egyértelműen problémára utalna. Bízunk benne, hogy eredményeink elősegítik a családok technológiával kapcsolatos sokszínű élményeinek konstruktívabb és árnyaltabb módon való megközelítését, a valós veszélyek feltárására irányuló kezdeményezéseket, és a legtöbb támogatásra szoruló területek feltárását”.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

A fejlődéslélektani kutatásokban a nyolcvanas évektől kezdve a bevonódó, gondozó apák kapták a főszerepet.

Ha egy gyors felmérést készítenénk arról, hogy ez az időszak kinél mekkora szorongással jár, láthatnánk, hogy a karácsonyi kivilágítással együtt a szorongás és...

A „KELL” szülő környezetében nincs lazulás, kikapcsolódás, nincs szórakozás, ott csak feladatok vannak.

Lehet-e konfliktusok, balhék nélkül felnőni? Lehet-e csendesen átvészelni a serdülőkort úgy, hogy sem a gyerek, sem a család nem tépázódik meg benne?

Jelentkezés két kattintással!