Jelenlegi hely

Lustaság nem létezik! Pszichológus mondja el, miért nem

Mindig lesznek olyan diákok (és munkatársak), akik rendszeresen elkésnek, sokat hiányoznak, nem készítik el a határidős feladatokat. 

Sok tanár ilyenkor rögtön azt kérdezi: miért nem veszik komolyan az órámat, miért ilyen lusták? Ha így reagálunk, rejtve maradnak azok a sokszor láthatatlan tényezők, amik akadályozzák az embereket a cselekvésben. Pedig ezek felismerése jelenthetné az első lépést a változáshoz. Devon Price szociálpszichológus-professzorhoz hasonlóan én is éveken keresztül dolgoztam tanárként. Tudom, milyen érzés, amikor napokon keresztül készülök egy órára, majd az egyik hallgató húszperces késéssel érkezik, a másik a felénél elalszik, a harmadik folyton a telefonját nézegeti, és amikor végre egy kéz lendül biztatóan a magasba, az illető csak a mosdóba szeretne kimenni.

Sok pedagóguson könnyen úrrá lesz ilyenkor a személyes sértettség érzése: hiszen ő a lelkét is kiteszi a tanítványokért! Cserébe miért nem éreztetik vele, hogy fontos, inspiráló, okos? Ezzel a megközelítéssel az a baj, hogy a tanár hiányaira fókuszál, ahelyett, hogy feltérképezné a diák viselkedése mögött meghúzódó számtalan lehetséges okot. Ezeknek az okoknak pedig általában nem az érdektelenséghez, a motiválatlansághoz vagy a lustasághoz van közük.

 

A teljes cikk itt olvasható:

https://divany.hu/vilagom/2019/05/31/lustasag-pszichologiaja/

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.