Jelenlegi hely

A stresszhez való viszonyunk is befolyásolja egészségünket

Minden bizonnyal igazuk van azoknak, akik úgy érzik, hogy a stressz kedvezőtlenül befolyásolja egészségi állapotukat - állítja a European Heart Journal című lapban megjelent tanulmány.

Azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a stressz ronthat az emberek egészségén, ám most először derült ki, hogy már az is negatív befolyással bírhat, ahogyan az emberek a stresszről gondolkodnak. Amint azt dr. Hermann Nabi, a franciaországi Inserm Villejuif Járványtani és Népegészségügyi Kutató Intézet munkatársa kifejtette, vizsgálatuk arra hívja fel a figyelmet, nem mindegy, ki hogyan reagál a stresszre.

A szakember francia, finn és angol munkatársaival több mint hétezer hivatalnokot (férfiakat és nőket) kísért figyelemmel 18 éven át, ez idő alatt 352 szívrohamra, illetve szívroham miatt bekövetkezett halálesetre került sor. Az alanyokat arról kérdezték, milyen mértékben érzik azt, hogy a munkájuk okozta stressz kihat az egészségi állapotukra, és válaszaik alapján három csoportra osztották őket: akik szerint a stressz egyáltalán nem befolyásolja egészségüket, akik szerint enyhe mértékben, illetve akik szerint nagymértékben. Arról is be kellett számolniuk, milyen szintű stresszt érzékelnek magukon, illetve milyen egyéb tényezőkről – például dohányzás, alkoholfogyasztás, étrend, fizikai aktivitás – gondolják azt, hogy szintén kihatnak az egészségükre. Természetesen valamennyi megkérdezett egészségi állapotát, társadalmi, gazdasági helyzetét, etnikumát, korát és nemét is feljegyezték.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok körében, akik úgy gondolták, hogy a stressz nagymértékben hat az egészségükre, megduplázódott a szívrohamok előfordulása azokhoz képest, akik szerint egyáltalán nem befolyásolja egészségi állapotukat a stressz – és mindez teljesen független volt minden egyéb tényezőtől. Amint a szakember kifejtette, az eredmények azt mutatják, hogy a stresszre adott válasz, a stresszhez való hozzáállás is sokat számít, s erre az egészségügyi ellátásban dolgozóknak is érdemes odafigyelniük. Azoknak pedig, akik tartós stressznek vannak kitéve, hasznos lenne valamilyen feszültségoldó technikát elsajátítaniuk, amellett, hogy megpróbálják behatárolni, pontosan mi is okozza számukra a stresszt és miként lehetne azon enyhíteni.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.