Hirdetés
Mipszi

A túl sok és a túl kevés alvás is árthat a szívnek

Rossz alvási szokások mellett az egyébként egészséges embereknél is nagyobb a szívbetegségek kockázata.

A túl sok és a túl kevés alvás is árthat a szívnek

Ezt állítja az Amerikai Kardiológiai Társaság folyóiratában, az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology című lapban korábban publikált tanulmány. „Azoknál az embereknél, akik túl sokat vagy túl keveset alszanak, esetleg az alvás nem elég pihentető, sokkal kevésbé rugalmasak az artériák, illetve nagyobb valószínűséggel alakulnak ki kalcium-lerakódások az artériák falán” – mondta dr. Chan-Won Kim, a szöuli Kangbuk Samsung Hospital docense, hozzátéve, hogy a koszorúserekben a kalcium-lerakódások jóval a szívinfarktus tünetei előtt alakulnak ki, és előre jelezhetik a szívbetegségeket.

A kutatók arról számoltak be, hogy a legideálisabbnak a napi hét órányi alvás tűnik. Akik ennél többet vagy kevesebbet alszanak, nagyobb valószínűséggel teszik ki magukat a későbbiekben kialakuló szívbetegségek kockázatának. „Korábbi tanulmányok már igazolták, hogy a rossz minőségű alvás összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel, de ez a vizsgálat további lépést tett annak feltérképezésére, hogy az egészségesnek tűnő emberek esetében mi jelezheti előre a szívbetegségeket” – fogalmazott dr. David Meyerson, a Baltimore-i Johns Hopkins Bayview Medical Center kardiológusa, az Amerikai Kardiológiai Társaság szóvivője. – „A szív-érrendszeri kockázatok felmérésekor nem minden orvos kérdez rá, milyen az alvás időtartalma és minősége, pedig lehet, hogy szükséges lenne.” A vizsgálat azonban nem igazolt egyértelmű ok-okozati összefüggést a rossz minőségű alvás és a potenciális szívproblémák között.

A kutatásban több, mint 47 000 fiatal és középkorú felnőtt vett részt, akik kitöltötték az alvás minőségére vonatkozó kérdőívet, majd olyan vizsgálatokban vettek részt, ami felméri az artériák rugalmasságát, illetve azonosítja az artériák falában lévő kalcium tartalmú lerakódásokat. A vizsgálat igazolta, hogy azoknál a résztvevőknél,

  • akik napi 5 óránál kevesebbet alszanak, 50 százalékkal több kalcium-lerakódás volt az erekben, mint azoknál, akik napi 7 órát alszanak,
  • akik napi 9 órát vagy még több időt töltenek alvással, 70 százalékkal több kalciumot mutattak ki az erekben, mint azoknál, akik napi 7 órát alszanak,
  • akik rossz minőségű alvásról számoltak be, 20 százalékkal több kalciumot találtak az erekben a jól alvókhoz képest.

„Mivel a kutatásban látszólag egészséges, fiatal és középkorú férfiakat illetve nőket vizsgáltunk, akiknek nem volt komolyabb betegségük, nem valószínű, hogy más egészségügyi problémák meg tudnák magyarázni az rossz alvás és a szívbetegségek korai jelei közötti összefüggést” – mondta dr. Kim.

„Az orvosok még nem tudják pontosan, hogy a megfelelő minőségű alvás hogyan járulhat hozzá a szív egészségéhez” – mondta dr. Meyerson, illetve dr. Mark Urman, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Heart Institute kardiológusa. Az alvás során metabolikus változások történnek, felszabadulnak bizonyos hormonok, regenerálódik a szervezet és az agy is „felfrissülhet”. Ezek a folyamatok hatással vannak a vérnyomásra, a vércukorszintre, a gyulladásos folyamatokra, a stresszhormonok felszabadulására és még számos olyan tényezőre, amelyek növelhetik a szívbetegségek kockázatát. „Tudjuk, hogy a szervezetünknek szüksége van a feltöltődésre” – hívta fel a figyelmet dr. Urman, majd hozzátette, hogy a rossz minőségű alvást már korábban is összefüggésbe hozták a cukorbetegséggel és az elhízással, amelyek a szívbetegségek kockázatát növelik.

A szakemberek szerint

  • A minőségi alvásra úgy kellene tekintenünk, mint a „szívbarát életmód” egyik tényezőjére.
  • A szívbetegségek elkerülésében a rendszeres testmozgás és a megfelelő táplálkozás mellett jelentős szerepe van a jó minőségű, rendszeres éjszakai alvásnak is.
  • Ha valaki javítani szeretné az alvás minőségét, annak az esti órákban be kellene sötétítenie a nappaliban vagy a hálószobában, és mindennap ugyanakkor kellene lefeküdnie.
  • Szintén fontos kiemelni, hogy a lefekvést megelőzően már ne használják az elektromos média eszközeit, illetve azok, akik rosszul alszanak, ne fogyasszanak koffeintartalmú italokat az ebédet követően.

Hirdetés
Hirdetés