Jelenlegi hely

A fogamzásgátló tabletta hangulatváltozásokat is okozhat

A kombinált fogamzásgátló tabletták igen széles skálája okozhat komoly hangulatingadozásokat és állandó fáradtságot – derül ki a Fertility and Society című szaklapban publikált kutatásból. 

Amennyiben az ösztrogén és a progeszteron szintetikus változata keveredik, az igen komoly hatással lehet az agy kémiai egyensúlyára. Ez a potenciális mellékhatás eddig nem szerepelt a tájékoztatókban, ezért sokan nincsenek is tisztában a problémával. Brit és svéd tudósok állítják, egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy ezek a tabletták csökkentik az energiaszintet és kisebb hangulatváltozást okozhatnak, de a jelek szerint nem vezetnek depresszióhoz, illetve nem befolyásolják ezt a fajta betegséget.

A felmérés során 340 nő esetében vizsgálták a kombinált fogamzásgátló tabletták hatását, három hónapon át. Úgy találták, hogy különösen a 24 és 30 közötti nők körében gyakoriak a tabletta miatti hangulatváltozások. A kutatást vezető Angelica Linden Hirschberg szerint aggasztó, hogy ilyen keveset tudunk a tablettáról, noha világszerte nagyjából 100 millió nő használja a fogamzásgátlásnak ezt a módját. „Fontos volna, hogy minden orvos tisztában legyen a kockázatokkal, mielőtt ilyen tablettát írna fel. Különösen a már egyébként is mentális problémákkal küzdő nők számítanak veszélyeztetettnek” – mondja Niklas Zethraeus, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa.

 

 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

A pandémia és a szigorú korlátozások alaposan felforgatták megszokott életünket, így markáns hatással bírnak a szexualitásra is.  

A szexuális zavarok ritkán jelentkeznek önálló problémaként. Jellemzően valamilyen pszichés vagy testi megbetegedés kísérő tünetei, akár gyógyszer-mellékhatás részjelenségei is...

Nem filmismertető és nem is kritika vár az olvasóra, hanem a barátság extrákkal rövid hazai körképe.

Az erőszaktevők azt a bizonytalanságot használják ki, amelyet a visszajelzés vágya okoz! Ők vadásznak.

A krónikus betegség, az endometriózis világszerte 70 millió, hazánkban több mint 200 000 nőt érint.

A férfiak kezdetben a jóval fiatalabb feleség mellett a leginkább elégedettek, ugyanez a nőkre is jellemző: a legjobban a jóval fiatalabb férjnek örülnek.