Jelenlegi hely

Lehetetlen elvárások előtt a háziorvosok?

 

Alapjaiban kell átrendezni a háziorvosi ellátást, hogy a praxisok eleget tudjanak tenni előírt feladataiknak. Tűzoltás helyett a feladatuk: a tájékoztatás, a figyelmeztetés, a beutalás lenne, csakhogy a feltételeket nem kapják meg hozzá. Szakemberek sora dolgozott, dolgozik a helyzet rendezésén, érintettek egy csoportja most több megoldási javaslatról kezdett egyeztetéseket a tárcával.

Ma Magyarországon három és félszer annyian halnak meg 65 éves koruk előtt érelzáródásos szívbetegségben, és 3,4-szer többen agyi érbetegségben, mint az unió régi tagállamaiban. Az Eurostat adatbázisa szerint csak Litvániában és Lettországban halnak meg többen megelőzhető betegségekben, mint nálunk. Ezek az aggasztó számok jól mutatják, hogy komoly baj van hazánkban a megelőzéssel, szűréssel – baj mindkét oldalon: mind a lakossági attitűddel, mind a ,,kapuőr” szerepét betöltő, elvileg betöltő háziorvosi rendszerrel. Az, hogy pillanatnyilag mintegy félmillió embernek nincs háziorvosa, és a háziorvosok közel fele 60 éven felüli, vagy közülük csaknem minden második 65 éves kora előtt hal meg, úgy tűnik csak egy „apró” adalék. Maga a rendszer működik úgy, hogy ilyen tömegű beteg, ilyen zsúfolt váró mellett egyszerűen lehetetlen ilyen részletességgel szisztematikusan végigvizsgálni és dokumentálni a praxis összes betegét. 2015-ben az egy orvosra jutó éves betegforgalom már 11 474 fő volt, 2010-ben még 10 994, 2000-ben pedig 9208 – mutatja már a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb statisztikája. Ha ezt napi, átlagos betegszámra is lebontjuk, akkor 254 munkanap alatt a háziorvosoknak 2015-ben naponta 45 pácienst kellett ellátniuk, miközben a legtöbben 3-4 órát rendelnek. Ez idő alatt átlagosan 5,3 perc jut egy emberre. És aztán jön a következő gond: a beutalás. Mert ugye hiába még a megfeszített figyelem is, ha aztán a kivizsgálásnál már olyan hosszú a várakozás, hogy akár okafogyottá is válik… (eLitMed.hu2017.02.05.)

 

A teljes cikk az alábbi linken érhető el:

http://elitmed.hu/ilam/egeszsegpolitika/lehetetlen-elvarasok-elott-a-haz...

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.