Jelenlegi hely

A kutya emlékszik arra, hogy mit teszünk

Az emberek képesek arra, hogy elképesztő részletességgel hívják elő emlékeiket: még akkor is, ha az adott esemény nem bírt túlzott jelentőséggel számukra. Úgy néz ki, hogy a kutyáknak szintén van „epizodikus memóriája”, vagyis ebben hasonlítunk.  

„Egészen meglepő módon a kutyák képesek arra, hogy egy ember viselkedésének részleteire is emlékezzenek, még akkor is, ha nem számítanak arra, hogy épp tesztelik a memóriájukat. Mindez azt mutatja, hogy több a hasonlóság az állat és az ember között, mint gondolnánk” – mondja a kutatást vezető Claudia Fugazza, a budapesti ELTE (MTA kutatócsoport) etológus szakembere. „A kutya azon kevés fajok közé tartozik, amelyet okosnak tart az ember, mégis meglepődünk, amikor kiderül, hogy hasonló mentális képességekkel rendelkeznek, mint mi, hiába van köztünk jelentős evolúciós távolság” – teszi hozzá a kutató, akinek tanulmányát a Current Biology című szaklap publikálta legfrissebb számában.

A „Do as I Do” nevű tréningprogram keretén belül a kutyáknak lehetőségük nyílik arra, hogy végignézzék, amint az ember végrehajt egy feladatot, majd ezután maguk is elismétlik az adott cselekvéssort. Például a gazdi ugrik, majd kiadja az utasítást: „Do as I do” (tégy úgy, ahogy én), és a kutya ennek megfelelően maga is ugrik. Az, hogy a kutyák ezzel a módszerrel képezhetők, nemcsak arra utal, hogy az emberhez hasonló epizodikus memóriával rendelkeznek. Kiderült ugyanis, hogy a kutyák akkor is emlékeznek arra, hogy mit csinált az ember, ha nem jutalmazzák őket a feladat végrehajtásáért. Úgy néz ki tehát, hogy ez a fajta epizodikus memória nem az ember, de nem is csak az emberszabásúak sajátja: vélhetően több faj is hasonlóképp működik, mint mi e téren.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Most megjelent tanulmányuk újabb kutatási irányokat nyithat a demenciák, köztük az Alzheimer-kór megértésében és keze

A Szentháromság-szobor nemcsak a halálfélelem emlékműve, hanem a gyarlóságé is

Próbálunk elaludni, és hirtelen nem tudunk másra gondolni, mint a legnagyobb baklövéseinkre.

Ez persze alapvetően igaz, még ha nem is érezzük úgy, hogy az újabban sokat hangoztatott „egész életen át tanulás” a

Vannak, akikben szorongást kelt a gondolat, hogy az időskorral olyan gyógyíthatatlan betegségek alakulhatnak ki, mint például az Alzheimer-kór; vagy a fizikai képességek olyan...

Az idegsejtjeink közti kapcsolatot biztosító szinapszisokban működnek szervezetünk legbonyolultabb molekuláris gépeze