Jelenlegi hely

Mind felelősek vagyunk a hülyeség világhódításáért

Mindenki a Facebook iszonyatos médiahatalmáról beszél, és arról, hogy a közösségi oldal jobban kedvez a hamis hírek terjedésének, mint az igaziakénak. 

Donald Trump amerikai elnökválasztási győzelme óta a világsajtó és a közösségi média egy merő pánikban van. Mindenki a Facebook iszonyatos médiahatalmáról beszél, és arról, hogy a közösségi oldal jobban kedvez a hamis hírek terjedésének, mint az igaziakénak. Ez a kettő pedig együtt azt eredményezi, hogy a felhasználók facebookos hírek alapján alkotott valóságképe elég ijesztően el tud torzulni - és ez egy idő után elkezdi formálni a valódi világot.

Az amerikai elnökválasztási kampányban tucatnyi, 0% valóságtartalmú, hasraütés alapján készült álhír ért el sokkal több emberhez, mint a New York Times vagy a Washington Post komoly munkával készült tényfeltáró riportjai. Mivel hagyományosan utóbbiak szokták a közvéleményt befolyásolni, feltételezhetjük, hogy most előbbiek tették - ez pedig elég ijesztő. Az egész jelenséget egyszerű, sőt, már-már logikus lenne a Facebook nyakába varrni, de valójában ennél kicsit összetettebb a dolog. Erre világít rá a New York Times esettanulmánya is, ami gyönyörűen megmutatja, hogy a hülyeség világhódításához csak egy eszköz a közösségi média, a probléma forrása mi magunk vagyunk. Pontosabban az a pszichológiai jelenség, hogy nem kérdőjelezünk meg és nem ellenőrzünk semmit, ami alátámasztja az előítéleteinket.

A teljes cikk:

http://index.hu/tech/2016/11/23/mindenki_felelosek_vagyunk_a_hulyeseg_vi...

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.