Jelenlegi hely

Az apák ugyanolyan jól ismerik gyerekeiket, mint az anyák

Nem feltétlenül az a legjobb gyakorlat, ha a gyermek állapotának és jóllétének értékelésekor akár a bíróságon, akár az iskolában, vagy bárhol máshol az apával szemben inkább az anya véleményét veszik alapul. 

Így fogalmazták meg álláspontjukat  a TrygFonden’s Centre for Child Research szakemberei a Review of Economics of the Household című lapban.A kutatók egy úgynevezett CHIPS-teszt segítségével értékelték a gyerekeket, amely a nyelvi és kognitív képességek mellett a pszichiátriai állapotot is képes felmérni. Az eredményeket összevetették a szülők gyermekükről alkotott értékeléseivel, és megállapították, hogy az apa ugyanolyan mértékben volt képes a gyermeke kognitív és nem kognitív képességeit felismerni, mint az anya. A kutatásban részt vevő Nabanita Datta Gupta szerint mindez azért fontos felismerés, mert a válóperek során az esetek döntő többségében az anyához kerül a gyermek, és sokszor éppen azért, mert róla feltételezik azt, hogy az apánál jobban ismeri gyermekét. A vizsgálatból azonban az is kiderült, hogy a mentális problémákkal küzdő anyák gyakran rosszabbnak tartják gyermekük kompetenciáit, mint amilyenek azok valójában, és szélsőséges esetben emiatt akár csökkenthetik is gyermekük önbizalmát.

A szakemberek szerint a fentiek fényében nagyon fontos lenne, hogy akár a tárgyalóteremben, akár a kórházban, akár az iskolában, az apa gyermekéről alkotott véleménye ugyanolyan mértékben számítson, mint az anyáé.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

A nárcisztikus szülő a gyermekére mint önmaga meghosszabbítására, személyisége „kihelyezett tagozatára” tekint, nem v

Ma közel 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban. További 140 ezer gyereket bármikor elvehetnek a szüleitől.

Inkább az fontos, hogy mi magunk találjuk meg a saját megoldásainkat – így válunk majd elég jó szülőjévé gyermekeinkn

A nagymamák kulcsfontosságú szerepet játszanak az unokák fizikai és pszichés jóllétét – és végső soron túlélését – illetően. 

Sokszor előfordul, hogy az életük sok területén jól teljesítő nők és férfiak anyjukhoz, szüleikhez való kapcsolata ér

A „rendes emberről” minden család kialakít egy narratívát - ez a mitikus alak hús-vér valójában nem létezik, de szell