Jelenlegi hely

Ki mikor hajlamos az „önszabotázsra”?

Az emberek a stresszes feladatok során meglepő módon akkor hajlamosabbak „aláaknázni” saját tevékenységüket, vagyis öntudatlanul is megnehezíteni a dolgukat, ha az általuk választott napszakban – vagyis akkor, amikor elvileg a legjobban teljesítenek – végzik az adott tevékenységet. 

 

Az Indiana Egyetemen végzett kutatás – melynek eredményeit a Journal of Experimental Social Psychology című lapban publikálták – lényegében arra a látszólagos ellentmondásra hívja fel a figyelmet, hogy a pacsirta típus képviselői, akik kora reggel vannak igazán elemükben, inkább ekkor hajlamosak az önszabotázsra, míg a bagoly típusúak, akik éppen fordítva, este vannak tele energiával, pont ebben a napszakban cselekednek önmaguk ellen.

Az önszabotázs fogalmán a pszichológusok azt értik, amikor valaki már előre felmentéseket keres magának a lehetséges kudarcaival kapcsolatban – olyan körülményeket teremtve, melyek eleve akadályozzák őt abban, hogy egy stresszes feladattal megbirkózzon. Jó példa erre, amikor valaki egy fontos vizsga vagy állásinterjú előtti este későig kimarad és bulizik, ahelyett, hogy készülne és az előtte álló feladatra koncentrálna, de ide tartozik az is, ha valaki álbetegséget, fáradtságot színlel, vagy akár önpusztító viselkedést – túlevést, alkohol- vagy drogfogyasztást – produkál.

A vizsgálat során a kutatók 237 diákot kísértek figyelemmel. 50 százalékuknak azt mondták, hogy a stressz hatással van a teljesítményükre, a többieknek azt, hogy nincs hatással. Az alanyokat előzetesen kategorizálták aszerint, hogy pacsirta vagy bagoly típusúak-e, majd megkérték őket egy teszt random módon történő kitöltésére: volt, akinek reggel 8-kor, volt, akinek este 8-kor kellett megoldania. Előzetesen még azt is felmérték, ki mennyire hajlamos arra, hogy kifogásokkal szabotálja saját munkáját.

Amint azt a kutatást vezető Ed Hirt, az Indiana Egyetem professzora kifejtette, a vizsgálatból kiderült, hogy azok az emberek, akik bizonytalanok magukban és attól félnek, hogy kudarcot vallanak az előttük álló feladatokkal kapcsolatban, hajlamosabbak akkor kifogásokat gyártani és kibújni a felelősség alól, amikor éppen teljesítőképességük csúcsán vannak, nem pedig akkor, amikor amúgy is rosszabb a formájuk.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a krónikus kifogáskeresők abban az időben, amikor nem a csúcsformájukat hozták, ugyanolyan stressz-szintet mutattak, mint azok, akik nem hajlamosak kifogásokat keresni, és csupán a „csúcs-időszakban” volt magasabb a stressz-szintjük, így mintegy ezt is kifogásként hozták fel gyenge teljesítményükre.

Mindezek fényében a szakemberek azt javasolják, hogy akik nem szeretnének az önszabotázs csapdájába esni, olyankor fogjanak bele a stresszes feladatokba, amikor nincsenek csúcsformában – ekkor persze számítaniuk kell arra, hogy teljesítőképességük nem lesz a maximumon. A legjobb stratégia azonban mindenki számára az lenne, ha elkerülné a saját magát hátráltató magatartásformát akár valamilyen egészséges gyakorlatnak a mindennapokba történő bevezetésével, akár szakértő segítség bevonásával.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Van, aki dokumentációs célból írja, hogy nyomot hagyjon, van, aki azért, hogy kiadja magából az őt foglalkoztató, fes

Van, aki egy vizsgahelyzet előtt torpan meg, van, aki társas helyzetekben feszeng, van, akinek az intim

87 éves korában meghalt Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus, aki a boldogság kutatásáról, a flow fog

A „rendes emberről” minden család kialakít egy narratívát - ez a mitikus alak hús-vér valójában nem létezik, de szell

A jó szándékú kritika, a negatív tartalmú vélemény megfogalmazása és elfogadása fontos szerepet játszik kapcsolataink

A pszichológiában C. G. Jung honosította meg az árnyék fogalmát. Mit is jelent az analitikus pszichológiában a lélek sötét oldala, és mit lelkünk „fényes” oldala, a perszóna –...