Jelenlegi hely

Agresszió az utakon

Az elmúlt év során tízből nyolc autóvezetőn mutatkoztak meg vezetés közben az agresszió és a düh jelei, többen beismerték, hogy sokszor szándékosan túl közel mennek az előző kocsihoz, vitába szállnak a többi vezetővel, sőt néha még direkt bele is mennek a másikba - mutatta ki az Egyesült Államokban végzett kutatás.
 

A meggondolatlanság, a rossz közlekedési viszonyok és a napi stressz együtt a legkisebb frusztrációt is veszélyes helyzetté alakíthatja az autóutakon - hívta fel a figyelmet az AAA Közlekedésbiztonsági Alapítvány igazgatója, Jurek Grabowsky. Sajnos túl sok sofőr veszti el a fejét a pillanat hevében, és ezzel akár halálos baleset okozója is lehet.

A kutatás során kiderült, hogy a megkérdezett vezetők fele, azaz közel 100 millió ember már ment rá szándékosan az előző autóra, illetve kiabált már másik autó sofőrjével. Nagyjából 45 százalékuk dudál, ha dühös, 33 százalék sértő gesztusokat használ, 24 százalék nem engedi a másik autónak, hogy sávot váltson, 12 százalék bevág mások elé, 4 százalék pedig már szállt ki az autójából azért, hogy egy másik sofőrrel konfrontálódjon. 3 százalék azt is elismerte, hogy idegességében túl gyorsan hajtott, vagy nekiütközött egy másik autónak. A legtöbb megkérdezett autóvezető úgy vélte, hogy az utóbbi években egyre gyakoribbá vált az agresszív vezetési stílus, és emiatt saját biztonságukat is veszélyeztetve érzik.

A fenti közlekedési morál egyébként elsősorban a 19 és 39 év közötti férfiakra jellemző, emellett az északkeletiek általában többet kiabálnak, mutogatnak és dudálnak, mint az Államok egyéb területén élők. Ezen sofőrök körében jellemző a gyorshajtás és a piroson áthajtás is.

Amint azt Jake Nelson, az AAA munkatársa kifejtette, teljesen normális, ha valaki dühbe gurul a volán mögött, de nem szabad hagyni, hogy az érzelmeink rossz döntésekre vegyenek rá minket. Nem érdemes kockáztatni csupán egy idegesítő helyzet miatt, mert sosem lehet tudni, mit fog lépni a másik autóban ülő. Igyekezzünk megőrizni a hidegvérünket, és biztonságban elérni az úti célunkat. Az alábbi jótanácsokat érdemes megfogadni:

Soha ne kényszerítsük a másik sofőrt fékezésre vagy irányváltásra.

Ne fogjunk fel semmit a személyünk elleni támadásnak, lehet, hogy a másik sofőrnek egyszerűen csak rossz napja van.

Ha más agresszívan viselkedik, ne reagáljuk rá, kerüljük a szemkontaktust, ne mutogassunk, és tartsunk kellő távolságot az autónkkal.

 

 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Van, aki dokumentációs célból írja, hogy nyomot hagyjon, van, aki azért, hogy kiadja magából az őt foglalkoztató, fes

Van, aki egy vizsgahelyzet előtt torpan meg, van, aki társas helyzetekben feszeng, van, akinek az intim

87 éves korában meghalt Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus, aki a boldogság kutatásáról, a flow fog

A „rendes emberről” minden család kialakít egy narratívát - ez a mitikus alak hús-vér valójában nem létezik, de szell

A jó szándékú kritika, a negatív tartalmú vélemény megfogalmazása és elfogadása fontos szerepet játszik kapcsolataink

A pszichológiában C. G. Jung honosította meg az árnyék fogalmát. Mit is jelent az analitikus pszichológiában a lélek sötét oldala, és mit lelkünk „fényes” oldala, a perszóna –...