Jelenlegi hely

Az is fontos, mikor eszünk

Viszonylag kevéssé kutatott terület az, hogy milyen hatással van étkezésünk rendje az egészségünkre, az eddigi felmérések azonban mind arra mutatnak, hogy a rendszertelen étkezés hozzájárulhat a metabolikus szindróma (magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség és elhízás) kialakulásához. 

A szakemberek szerint már csak azért is kiterjedt kutatásokra volna szükség ezen a fronton, mert sokan egyáltalán nem szervezetük belső órája szerint élnek, hanem a társadalmi elvárások miatt folyamatosan egyfajta „jetlagban” vannak. Az elmúlt időszakban az ember életmódja drasztikusan megváltozott: több étkezés marad ki, mint valaha, sokan útközben étkeznek, gyakran egyszerűen csak bekapnak valamit, amit találnak – a változatos, egészséges táplálkozás sokak fókuszából teljesen kimarad.

A rendszertelen étkezés azonban hatással lehet szervezetünk belső órájára, vagyis a cirkadián ritmusra, ami rendszerint egy 24 órás időtartam köré épül. A cirkadián ritmushoz illeszkedik rengeteg, táplálkozás szempontjából fontos tényező: az, hogy mikor éhezünk meg, mikor kerül sor a zsír, a koleszterin és a glükóz emésztésére, közben pedig szervezetünkre az éjszaka és a nappal – a sötétség és a világosság – váltakozása is hatással van.

Bebizonyosodott, hogy az élelmiszer bevitele hatással van belső óránkra, különösen a májra és a bélre, és az étkezés időzítésének megváltoztatása befolyásolja a cirkadián ritmus alakulását is. Ez az oka annak, hogy a több műszakban dolgozó emberek körében gyakoribban a szív- és érrendszeri betegségek és anyagcserezavarok, és az időzónák közötti utazáskor a legtöbben találkoznak hasmenéssel vagy szorulással, és eltart egy ideig, amíg szervezetük alkalmazkodik az új körülményekhez.

 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

„A határmezsgyén létezés mindig nagyon fontos volt az életem során, mert így sosem éreztem azt, hogy túlságosan meg kell felelnem az elvárásoknak.”

A fejlődéslélektani kutatásokban a nyolcvanas évektől kezdve a bevonódó, gondozó apák kapták a főszerepet.

A „KELL” szülő környezetében nincs lazulás, kikapcsolódás, nincs szórakozás, ott csak feladatok vannak.

A „képernyő-énünkkel” való szembenézés nem hétköznapi élmény - s nemcsak hogy nem hétköznapi, hanem kifejezetten feszültséget, stresszforrást jelenthet, sőt szorongás forrásává...

Van, aki dokumentációs célból írja, hogy nyomot hagyjon, van, aki azért, hogy kiadja magából az őt foglalkoztató, fes

Az elmúlt hetekben "átszakadt a gát", és szinte naponta jelentkezik egy-egy úszó, aki volt edzője elfogadhatatlan mód