Jelenlegi hely

Rosszabbul teljesítenek az iskolában az éjszaka SMS-ező tinik

 Sok kamasz marad fenn rendszeresen késő éjszakáig SMS-ezni. A Journal of Child Neurology című szaklapban ismertetett kutatás kimutatta, hogy a sokáig üzengető tiniknek rosszabbak a tanulmányi eredményei, és álmosabbak az iskolában.

„Tisztában kell lennünk azzal, hogy a tizenévesek nagyon gyakran használják elektronikai eszközeiket, és egyedi fiziológiával rendelkeznek. Hajlamosak arra, hogy későn feküdjenek és későn keljenek. Amikor szembekerülünk ezzel a természetes ritmussal, a diákok kevésbé hatékonnyá válnak” – mondta Dr. Xue Ming, a Rutgers New Jersey Orvosi Egyetem kutatója,Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint az utóbbi években exponenciálisan nőtt a médiahasználat a gyermekek körében. Korábbi kutatások pedig azt mutatták, hogy a 8-18 éves gyerekek naponta közel hét–hét és fél órát használják az elektronikai eszközöket.

A most publikált kutatás elsőként összpontosított kifejezetten az SMS-ezés hatásaira. Dr. Ming elmondta, hogy az elmúlt néhány évben az alvászavaroktól küzdő betegei körében egyre elterjedtebb volt az okostelefonok használata. A szakértő arra volt kíváncsi, hogyan járul hozzá önmagában az SMS-ezés (különösen lámpaoltás után) az alvászavarokhoz és az iskolai teljesítményhez. A vizsgálathoz három New Jersey-i középiskolában szerveztek  közvélemény-kutatást a diákok között. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a diákok, akik a lámpaoltás után kikapcsolták készüléküket, vagy legfeljebb 30 percig SMS-eztek, jelentősen jobban teljesítettek az iskolában. Akik viszont hosszabb ideig SMS-eztek a sötétben, rövidebb ideig aludtak, és kimerültebbek voltak másnap napközben, mint azok, akik abbahagyták az SMS-ezért lefekvéskor. A lányok összességében több SMS-ezésről és álmosságról számoltak be, de jobb volt a tanulmányi eredményük, mint a fiúknak.

A szakértők szerint az okostelefonok és táblagépek által kibocsájtott kék fény intenzívebbé válik a sötét szobában. Ez a fény pedig erőteljesen befolyásolja a napközbeni álmosság tüneteit, mivel késlelteti a melatonin felszabadulását, ami megnehezíti az alvást. A hatás ráadásul még csukott szemhéjakon át is kimutatható.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Önhibánkon kívül hajlamosak lehetünk elbagatellizálni a problémát, holott egy-egy szó, csúnya nézés vagy játékból kik

Fontos megértenünk, hogy az iskolába járás elutasítása nem ugyanaz, mint az iskolakerülés

Elbeszélgetve a két kamasz fiúval, azt tapasztaltam, hogy ott, az én kis szobámban, ebben az elfogadó, nyugodt helyze

Jelentkezés két kattintással!

Valószínűleg kevesen vitatkoznának azzal a kijelentéssel, hogy az iskola időnként rendkívül fenyegető közeg a diákok