Jelenlegi hely

Életveszélyes gorombaság

Az orvosokkal szembeni gorombaság akár szörnyű következményekkel is járhat a betegekre nézve – állítja a Paediatrics című szakfolyóiratban ismertetett kutatás egyik munkatársa. 

24 orvoscsoport megfigyelése alapján kimutatták, hogy a gorombaságnak kitett orvosok rosszabbul teljesítenek kollégáiknál. Az egyik csoportot oly mértékben befolyásolta a gorombaság, hogy olyan hibát vétett – hibás injekciót készített –, amely súlyos károsodást okozhatott volna egy újszülött csecsemőben, ha a kísérletben igazi kisbabák, nem pedig műbabák vettek volna részt.

A kísérletben „alkalmazott” gorombaság mértéke szándékosan meglehetősen alacsony volt – a valós orvosi környezetet szándékozták utánozni, ahol a gorombaság többnyire csupán rövid megjegyzésekben vagy gesztusokban nyilvánul meg, mégis jelentősen befolyásolja az orvosokat és ápolókat. A kísérlet során egy specialista az orvoscsoportok felével gorombán viselkedett, miközben azok egy izraeli kórház újszülött-osztályán dolgoztak. A gorombaság abból állt, hogy panaszkodott azokra az orvosokra, akikkel az elmúlt napokban találkozott. A másik 12 csoportnak udvariasan beszélt az orvosi képzés jelentőségéről. Ezt követően a szakértők megnézték a csoportokról készült videókat, és kiértékelték a teljesítményüket.

„Kutatásunk azt bizonyítja, hogy a gorombaság rontja a betegek biztonságát, és ez fokozottan igaz az újszülött intenzív osztályokon valamint az intenzív osztályokon, ahol a legkisebb hiba is szörnyű problémákat okozhat” – nyilatkozott az eredményekről a kísérletet vezető Arieh Riskin.  

„A kórházi orvoscsoportok rendszeresen találkoznak gorombasággal. Kutatásunk azt mutatja, hogy már az enyhén goromba viselkedésnek kitett személyek is rosszul teljesítenek a kognitív feladatokban, kisebb kreativitást és rugalmasságot mutatnak, és kevésbé segítőkészek” – írták a kutatók a Paediatrics cikkében. A szakértők szerint ez azzal magyarázható, hogy amikor valakit gorombaság ér, a gondolatai még akkor is e körül forognak, amikor már továbblépett, és más tevékenységet folytat.

 

 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Talán nem igazán tudatosul bennünk, de az egy éve tartó világjárvány nemcsak a tehetetlenség, a kontrollvesztettség élményét hozta el, nem „csupán” társas kapcsolataink...

Folyton fáradtnak érzi magát az alvás után is? Egymást érik a betegebbnél betegebb rémálmai?

Íme, néhány ötlet, hogyan találkozhatunk a természettel akkor is, amikor nincs lehetőségünk egy teljes, háromórás pro

Sajnos, ősrégi jelenség, hogy a gyerekközösségekben vannak olyan „áldozatok”, akiket a többiek rendszeresen csúfolnak, megaláznak, fizikailag bántalmaznak, kiközösítenek.

Évtizedek óta tudjuk, hogy a média által sulykolt szépségideál kedvezőtlenül hat a saját testünkkel való elégedettségre, és ebből adódóan önértékelésünkre, lelki közérzetünkre...

A félelemre apellálás kifejezetten hatásos technika lehet a meggyőzésben.