Jelenlegi hely

"Olyan érzés, mint a szex"

A zene közismerten képes akár könnyekig is meghatni az embereket, de vannak olyanok is, akikben olyan intenzív az élmény, hogy már az orgazmushoz hasonlítják. A „bőrorgazmus” olyan intenzív örömérzést okoz, amelyet a test egészében lehet érezni, és remegéssel, izzadással, sőt akár nemi izgalommal is járhat.

Egy kutatócsoport a zenére adott fizikai reakcióval kapcsolatos kutatási eredményeket elemezte most megjelent áttekintésében. Arról számoltak be, hogy az egyik kutatás szerint az emberek 80 százaléka mutat fizikai reakciót a zenére – többek között a gerincen végigfutó borzongást, nevetést, könnyezést, vagy a torokban érzett gombócot. Egy másik kutatás azt mutatta, hogy az emberek körülbelül 24 százaléka tapasztal könnyezést, 10 százaléka borzongást, 5 százaléka pedig libabőrt. Élményüket néhányan a szexuális orgazmushoz hasonló érzéki túlterheléshez hasonlítják.

Psyche Loui, az amerikai Wesleyan Egyetem pszichológiaprofesszora és munkatársa, Luke Harrison elmondta, hogy a „bőrorgazmus” különlegesen szabatos leírása a zene által kiváltott érzelmi jelenségek spektrumának. A Frontiers in Psychology szaklapban megjelent tanulmányukban így írnak: „A kifejezés egy olyan kellemes érzésre utal, amely paradox módon egyetemes és különböző is egyben. A test különböző részeit érinti az egyéntől és a kiváltás körülményeitől függően, és a szexuális orgazmushoz hasonló szenzoros, értékelő és affektív biológiai és pszichológiai összetevőkkel jár.” A kutatók azonban azt is hozzátették, hogy a kifejezést szexuális felhangja miatt ritkán használják. Éppen ezért a szakértők inkább a borzongás szó használatát javasolják arra az intenzív reakcióra, amelyet a zenehallgatók tapasztalhatnak. A kutatók úgy vélik, hogy a borzongás lehet a legpontosabb és legjobban használható szó, mert magában foglalja az érzelmi intenzitást, amely olyan tapintási érzésekkel jár, melyek nem lokalizálhatók egy adott testrészre.

Több elmélet is létezik azzal kapcsolatban, miért reagálhat így az emberi test a zenére. Egyesek szerint a dopamin felszabadulásával áll összefüggésben az agyban, azzal a hormonnal, amely az érzelmeket és a jutalmazást szabályozza. A másik feltételezés szerint az agy auditív területe összeköttetésben áll az érzelmeket és a jutalmazást feldolgozó területekkel.

 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Mi történik a mérnöki tervezőasztal fölött valójában, és mennyire vannak az építészetnek – ami mégiscsak egy erősen materiális műfaj, – lelki-pszichológiai tényezői?

A Nemzeti Filmintézet (NFI) összesen 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm

Ha nem a VR uralkodik az alkalmazó felett, hanem fordított a helyzet, számos pozitív cél elérse érdekében használhatjuk a technikát...

Bár receptre írt zene nem létezik, Dobóczi Csaba, a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet zeneterape

Bizonyos tévhitekkel ellentétben egy művészetterápiás folyamatnak nem feltétlenül célja az alkotó tudattalanjába férkőzni...