Jelenlegi hely

Agyban sem a méret a lényeg!

Évszázadok óta izgatta a tudósokat a kérdés, hogy vajon az agy mérete összefüggésben áll-e az illető intelligenciaszintjével? Egy nemrégiben végzett vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy az IQ-teszten elért pontok csak nagyon kis mértékben múlnak az agy méretén, sokkal nagyobb mértékben az agy strukturáltságán. 

Még 1836-ban egy német anatómus, Friedrich Tiedemann a Philosophical Transactions című lapban arról írt, hogy az agy mérete és az intellektus szoros összefüggésben áll, ám a tudósok ezt azóta is vitatták. A közelmúltban egy nemzetközi kutatócsapat Jakob Pietschnig vezetésével a Bécsi Egyetemen végzett vizsgálatokat abban a reményben, hogy talán végre megszületik a megnyugtató válasz erre a kérdésre.

A 8000 résztvevő bevonásával végzett vizsgálat során a szakemberek csak minimális összefüggést találtak az agyméret és az IQ-szint között, helyette úgy tűnt számukra, hogy inkább az agy struktúrája az, ami számít. Mindez akkor válik igazán nyilvánvalóvá, ha különböző fajokat hasonlítanak össze. Az ámbráscetnek van például a legnagyobb központi idegrendszere, beleértve az agyat is, ám ha a testtömeget is figyelembe vesszük, akkor a cickányok vezetnek és az emberek a sor végén kullognak. Vagyis a fajok közötti intelligenciakülönbségekért sem az agy mérete, hanem a szerkezete a felelős.

A másik bizonyíték arra, hogy az agy mérete nem számít: a férfiak agya általában nagyobb, mint a nőké, az intelligenciateszteken még sincs különbség a két nem teljesítménye között. Ráadásul azok az emberek, akik megalokefáliában szenvednek, vagyis abnormálisan nagy az agyuk, általában az átlagnál rosszabb eredményt érnek el az IQ-teszteken.

 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyált

Ugyanakkor ez is el tud romlani, és előfordul, hogy valójában semmi oka nincs a fájdalomnak, mégis jelentkezik, és po

A Nemzeti Agykutatási Program 2.0 támogatásával született eredmény a világ egyik legjelentősebb tudományos folyóirata

„Olyan vakság, amin egyáltalán nem lehet segíteni, nem létezik.

Helyes Zsuzsanna a Pécsi Tudományegyetemről és Dénes Ádám az MTA KOKI-ból a Liverpooli Egyetem kutatóival együttműköd

Van egy kiskamasz gyermeke, akinek folyton kiesnek a kezéből a dolgok és a legértékesebb tárgyakat is képes leverni a lakásban? Higgye el, nem azért csinálja, mert nem hallgat...