Hirdetés
Mipszi

A tökéletes esti mese receptje

2 000 szülőt és gyermeket kérdeztek meg, hogy kiderítsék, miért jár ennyi stresszel a fektetés, és hogy meg lehessen határozni a tökéletes esti mese formáját. A felmérés eredményei pedig azt bizonyítják, hogy sokaknak jól jöhet ez az információ, mivel a szülők évente összesen egy hetet töltenek azzal, hogy megpróbálják elaltatni gyermekeiket. 

A tökéletes esti mese receptje

Bár az ideális – lehetőleg nyolc és fél perc hosszú – mesének hagyományos elemeket, például várkastélyt kell tartalmaznia, a főhősnek a legmodernebb mobiltelefonnal és varázspálcával is kell rendelkeznie. A szereplők között szoros barátságnak kell szövődnie, és szükség van félelmetes pillanatokra is, amikor a főhős veszélybe kerül, vagy harcol a gonoszokkal. A főszereplőnek végül természetesen le kell győznie a gonoszt, és addig kell boldogan élnie, amíg meg nem hal.

A nyári táborokat szervező brit Butlin vállalat megbízásából készült felmérés arra is rávilágított, milyen nehéz a szülőknek elaltatni gyermekeiket a nyári szünet után, az iskolakezdéskor. 19 százalékuk egyetért abban, hogy az iskolakezdés a legnehezebb időszak az altatás szempontjából. 51 százalék nyilatkozta azt, hogy ehhez a mesélést hívja segítségül – ám a szülők nyolc százaléka attól tart, hogy nem elég jó a mesélésben. Öt százalékukat aggasztja az, hogy gyermekük unja az esti mesét, ezért a szülők 12 százaléka véli úgy, hogy gyermekük fektetése a nap legstresszesebb időszaka. Az édesanyák és édesapák évente 164 órát és 15 percet töltenek azzal, hogy megpróbálják elaltatni gyermekeiket. A gyerekek 56 százaléka szereti azt, ha a mesélő az egyes szereplőket elváltoztatott hangon szólaltatja meg, 25 százalékuk pedig azt szereti, ha eljátsszák nekik a történetet. A szülők 54 százaléka nyilatkozta azt, hogy a mesélés a kedvenc kapcsolatépítési időszakuk gyermekükkel, és 27 százalékuk számolt be arról, hogy telefonon vagy Skype-on is mondott már esti mesét. 36 százalékuk ismerte be azt, hogy bűntudatot érez akkor, amikor nem mond esti mesét gyermeke lefektetésekor, két százalék pedig már relaxációs technikákat is kipróbáltatott a kicsivel altatáskor.

Amikor a kutatók kedvenc meseelemeikről kérdezték az 1000, hét éven aluli gyermeket, varázslatos és hagyományos elemeket, például várkastélyt, sárkányokat és hercegnőket választottak. 35 százalékuk szerint a sárkány nem maradhat ki a meséből, 32 százalékuk a tündérekre, 21 százalékuk a varázslókra, 17 százalékuk pedig egy fiatal főhősre esküdött. A legnépszerűbb azonban a várkastély volt, melyet a megkérdezettek 36 százaléka említett, 18 százalék pedig azt szerette leginkább, ha a mese egy varázslatos, kitalált országban játszódik, 10 százalék azt, ha mesebeli erdőben, 8 százalék pedig azt, ha az űrben játszódik.

 

 

Hirdetés
Hirdetés