Jelenlegi hely

Fogyókúra és alkohol

Úgy tűnik, a fogyókúrázóknak nem is az édesség, hanem az alkohol a legfőbb ellenségük.  Sokan ott buknak el, hogy egy átdiétázott nap után az esti film mellé kinyitnak egy üveg bort. 

Egy kísérlet során 80 fogyókúrázó férfit és nőt kértek fel, hogy mobiltelefonjukon vezessenek egy elektromos naplót, melyben minden kísértésről beszámoltak, amivel a diétájuk során szemben találták magukat. Azt is rögzíteniük kellett, hogyan érezték magukat közben, és végül sikerült-e ellenállniuk vagy sem. Az eredmények azt mutatták, hogy a kísérlet egy hete alatt átlagosan 11 alakommal kerültek kísértésbe az alanyok, és az esetek felében el is buktak. A leginkább csábító dolgok a tiltott ételek voltak, főleg olyankor, amikor rendkívül stresszesek vagy éhesek voltak a diétázók, ám meglepő módon a különféle cukros édességek és nassolnivalók helyett legtöbb esetben az alkohol volt az, ami letérítette a fogyni vágyókat a helyes útról.

Heather McKee, a Birmingham Egyetem szakembere úgy véli, ennek legfőbb oka az, hogy az emberek gyakran alulbecsülik az alkoholos italok kalóriatartalmát, pedig heti öt korsó sör elfogyasztása egy éven keresztül ugyanolyan, mintha megennék 221 darab fánkot, két pohár fehérbor pedig egy nő napi ajánlott kalória-bevitelének közel egyötödét teszi ki. Dr. McKee hozzátette, hogy a legtöbb fogyókúrázó este esik leginkább kísértésbe, amikorra már kimerült az egész napos diétázástól, és otthon a kanapén, vagy baráti társaságban egy sörözőben jóval könnyebb elcsábulni.

Az Annals of Behavioural Medicine című lapban megjelent tanulmányból az is kiderül, hogy az egészségtelen ételek társaságban sokkal vonzóbbnak tűnnek, mert ilyenkor úgy érezzük: ha a barátaink ehetnek ilyen ételeket, akkor nekünk sem ártanak, emellett a csoporthoz tartozás érzése könnyen túlevéshez is vezethet.

A szakember szerint könnyebb ellenállnunk, ha tisztában vagyunk azzal, hogy számunkra mi a legnagyobb kísértés fogyókúra idején, és ahogy az izmainkat, ugyanúgy az akaraterőnket is trenírozhatjuk. Érdemes az édességeket eltenni szem elől otthon és az irodában is, de érdemes valamilyen fokozatosságot is tartani, és nem egyszerre feladni mindent, amit szeretünk. Sokan például újévi fogadalomként egyszerre lemondanak az alkoholról, a csokoládéról és mindenféle édességről, pedig könnyebb lenne betartani a fogadalmakat, ha egyszerre csak egy dolgot vonnánk meg magunktól – és ha annak már könnyedén ellenállunk, akkor kezdenénk magunkat leszoktatni valami másról.

Share

Hozzászólások

Igen, hát ez elég tágas meg ágas-bogas egy téma.. a filmekben meg sorozatokban lépten-nyomon azt mutogatják hogy esténként felöntenek a garatra másnap reggel meg elmennek futni. Azt esti iszogatást eltanultuk, de a futást nem!

Az a tanulság hogy mindennek megvan az ára. Lehet "bűnözni" de meg kell fizetni az árát, vagyis aki kalóriát visz be az mozogja is le utána! Ha nem is rögtön de pár napon belül.

Én a futáshoz mindig zsírégető gélt használok.

https://arcanumpatika.hu/id/01779_Dr--Kelen-fitness-slim-zsiregeto-gel-1...

Ezt be kell masszírozni a has,comb,fenék azon részein ahol a zsír lerakódott és helyileg fokozza a zsírégetést intenzív mozgás esetén.,

Nagy előnye hogy a vérkeringésbe nem jut be ezért a májat nem veszi igénybe. Ez nagy előny azoknak akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt!

Oldalak

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.