Jelenlegi hely

Hangulatfüggő nassolás

A legtöbb ember számára ismerős érzés az "érzelmi evés", legyen szó akár egy rosszul sikerült hétről a munkahelyünkön, ami után másra sem vágyunk, mint egy jó filmre és egy nagy tál pattogatott kukoricára, vagy egy kemény vizsgahétről, amikor tanulás közben megállás nélkül majszoljuk az édességet. 

Most azonban azt is kimutatták, hogy attól függően, éppen milyen a hangulatunk, más-más ételt kívánunk meg. Ha például a szőlő és a csokidrazsé közül lehet választani, aki jó hangulatban van, inkább az előbbit, aki viszont rosszkedvű, inkább az utóbbit fogja kérni. A Delaware Egyetem szakembere, Meryl Gardner professzor azonban arra is kíváncsi volt, mitől fordulhat elő, hogy rosszkedvünkben inkább egészségtelen, jókedvünkben többnyire egészséges ételeket kívánunk meg.
A kutatás megállapításai szerint sok minden múlik azon, hogy az adott pillanatban éppen hogyan viszonyulunk az időhöz. Ha például levertek vagyunk, és tudjuk, hogy valami nincs rendben, olyan dolgokra igyekszünk koncentrálni, ami térben és időben is közel van, vagyis ilyenkor inkább látjuk a fát, mint az erdőt – ezért van az, hogy hajlamosabban vagyunk valami egészségtelen, ám akkor éppen jóleső ételt venni magunkhoz. Ezzel szemben, amikor jó a kedvünk, nagyobb távlatokban bírunk gondolkodni, így inkább szem előtt tartjuk azt, hogy hosszú távon mivel járunk jól, ezért fordul elő, hogy ilyen esetben valamilyen egészségesebb nassolnivaló után nézünk.
A fenti teóriát alátámasztására a szakemberek négy kísérletet is elvégeztek laboratóriumi körülmények között, és az eredmények azt mutatták, hogy a feltételezések megállják a helyüket. A fenti ismeretek fényében mindenkinek érdemes jóval tudatosabban hozzáállni a hangulatfüggő nassolgatáshoz, és rosszkedv esetén figyelmeztetni magunkat arra, hogy egy nagy tábla csokoládé helyett jobb lenne zenét hallgatni, vagy felhívni egy barátunkat és kipanaszkodni magunkat.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.