Jelenlegi hely

Magyarázat a facebookos hírnévtől való függőségre

Sok ember rögtön azzal kezdi a napot, hogy megnézi Facebook-fiókját, hátha valaki megjegyzést fűzött a legutóbbi állapotfrissítéséhez. A kutatók szerint a közösségi oldalakon elért hírnévtől való függőség magyarázata az agy jutalmazási mechanizmusában keresendő.

A Frontiers in Human Neuroscience szakfolyóiratban publikált kutatás során német kutatók harmincegy Facebook-felhasználót vizsgáltak. Főleg a nucleus accumbensre összpontosítottak, ami a pénzzel, étellel, szexszel és hírnévvel kapcsolatos jutalmazásból származó örömérzésért felelős. Mindegyik résztvevő kitöltött egy kérdőívet, amely a következőkre tért ki: hány facebookos barátjuk van, hány percet töltenek a Facebookon naponta, és mit gondolnak a Facebookról általánosságban.

A résztvevőkkel ezután egy video-interjút készült, amiben röviden bemutatkoztak és nyolc kérdésre válaszoltak munkájukkal, hobbijukkal, társadalmi életükkel és hosszú távú céljaikkal kapcsolatban. Ezt követően elmondták nekik, mennyire nagyra értékelték őket interjújuk alapján a többiek, majd arra kérték őket, hogy nyerjenek pénzt egy kártyás feladattal. Ennek során funkcionális MR-vizsgálattal ellenőrizték agyi aktivitásukat.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a résztvevők, akik pozitív visszajelzést kaptak magukról, erősebb aktivitást mutattak a nucleus accumbens területén, mint amikor azt látták, hogy mások kapnak pozitív visszajelzést. Ez megfelelt az alanyok Facebook-használati intenzitásának. Amikor azonban pénzjutalmat kaptak, a nucleus accumbens aktivitása nem felelt meg Facebook-használati intenzitásuknak.

A kutatást vezető Dar Meshi, a német Freie Universität kutatója így összegezte az eredményeket: „Emberi lényként úgy fejlődtünk, hogy foglalkoztasson bennünket a hírnevünk. A mai világban a hírnév egyik kiváló manipulálási lehetősége a Facebook és más közösségi weboldalak használata.”

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.